Computer op mm schaal ontwikkeld

Ziekenhuis

ZiekenhuisOnderzoekers van de University of Michigan hebben een implanteerbare computer ontwikkeld die iets groter is dan een kubieke millimeter. Het systeem is bedoeld voor glaucoompatiënten, bij wie drukmetingen in het oog worden verricht. De meetgegevens worden draadloos verstuurd

 

Het systeem is gebaseerd op een derdegeneratie-Phoenix-chip, die een zeer laag energieverbruik heeft en door de universiteit in Michigan zelf is ontwikkeld. De processor bevindt zich doorgaans in een diepe slaapstand en 'ontwaakt' eens per 15 minuten om data te verwerken voor een drukmeting in het oog. Verder bevat het systeem een drukmeter, een accu met zonnecel en draadloze technologie waarmee met de buitenwereld kan worden gecommuniceerd. Om de gemeten data te verkrijgen, kan een speciale lezer dicht bij het geïmplanteerde systeem in het oog worden gehouden. De onderzoekers vermelden niet waarop deze draadloze technologie is gebaseerd. Het ingebouwde geheugen is groot genoeg om een week lang drukmetingen op te slaan. De accu in het computersysteem wordt opgeladen met licht. Hiervoor is per dag ongeveer anderhalf uur zonlicht nodig of 10 uur aan licht binnenshuis.

Verder hebben de onderzoekers een radiosysteem ontwikkeld dat niet hoeft te worden afgesteld, omdat het CMOS-circuit zo is gebouwd dat de antenne zijn signalen uitzendt op zijn natuurlijke frequentie. De resonantie hangt vooral af van de grootte van het materiaal in het radiocircuit en bepaalt zo de frequentie waarop de signalen worden uitgezonden. Dit systeem is bedoeld om ingebouwd te worden in de minicomputer, zodat de individuele computersystemen met elkaar kunnen communiceren. Wel moet het energieverbruik nog verlaagd worden voordat het in de computers op millimeterschaal gebruikt kan worden.

De onderzoeksresultaten zijn inmiddels gespresenteerd op een bijeenkomst in San Francisco. Het gaat hierbij vooralsnog om een prototype. Het kan nog jaren duren voordat de eerste commerciële minicomputer geïmplanteerd kan worden.

 http://tweakers.net/nieuws/72832/wetenschappers-ontwikkelen-computer-op-millimeterschaal.html