BBC gestopt met middengolf 648 KHz

MW

MWWegens bezuinigingen is de BBC World Service op 27 maart met zijn Engelstalige radioprogramma's op 648 kHz middengolf gestopt. In Nederland was de service altijd goed te ontvangen, Deze dienst was vooral tijdens de oorlog een belangrijke steun en informatiebron voor mensen in bezette landen.

 

Eerder was de BBC al gestopt met de Servische en Portugese diensten. De Servische dienst werd opgezet in 1991 tijdens de Joegoslavische oorlogen. 

Bush House in Londen, het hoofdkwartier van de BBC World Service. Foto BBC.

 

Tijdens WO2 speelde de zogenaamde 'Empire Service' of 'Overseas Service' een grote rol bij zowel het hoog houden van het moreel in bezette landen, het uitzenden van 'neutrale' informatie zowel als bij het doorgeven van gecodeerde berichten voor geheim agenten – zoals dat naar Nederland ook gebeurde.

De Duitsers verboden al snel het luisteren naar de BBC en andere geallieerde zenders. In mei 1943 moesten vervolgens alle Nederlandse radio's worden ingeleverd aan de Duitsers.

Deze sluiting volgt op eerdere bezuinigingen, aangezien de BBC World Service uitsluitend door de Britse staat wordt betaald en geen inkomsten uit advertenties of van abonnees of derden ontvangt. De laatste jaren groeit het aantal luisteraars sterk en is de BBC World Service de meest beluisterde radiozender ter wereld met ongeveer 188 miljoen toehoorders in diverse talen. De dienst blijft te horen via internet.