Antenne PI3RAZ vervangen

Repeater

RepeaterHet zal vaste gebruikers niet ontgaan zijn: de Zoetermeerse repeater PI3RAZ was al enige tijd niet lekker. Niet alleen was er slecht over te werken; vaak kon je 'm wel openkrijgen maar er dan niet meer over werken en ook varieerde dat nog met de dag. Dus moest er wat onderzoek verricht worden.

 

Naar aanleiding van deze slechte performance zijn we wat verder gaan kijken. Allereerst deed Gert PE0MGB wat testjes: Hij zette een portofoon op minimaal vermogen (50mW) en verbond deze met een externe antenne. In de antenneleiding werden vervolgens in stapjes van ongeveer 6dB verzwakkers aangebracht. Op een gegeven moment werd een punt bereikt dat de repeater nog wel open ging, maar dan de portofoon niet meer hoorde. Viel hij af, dan kwam hij onmiddellijk weer op. Pas ergens tussen de 12-18dB verder was het signaal zó zwak dat de repeater helemaal niet meer op kwam.

Dit was een relatieve meting; het zegt niets over de gevoeligheid van de repeater, maar bewijst wel dat de repeater significant ongevoeliger wordt als zijn eigen zender in de lucht komt. Allerlei woeste theorieën werden naar voren gebracht, maar even ter plekke kijken is natuurlijk de beste oplossing.

Dus gingen vorige week Paul PA3DFR, Robert PA2RDK en Gert PE0MGB richting de Blankaard om de antenne eens te bekijken. Staande op de rondgang van de flat waren signalen op een meegebrachte portofoon met rubber duck S9+ en met de repeaterantenne S7. Conclusie: antenne defect…

Een meegebrachte antenne werd daarvoor in de plaats gezet, maar ook deze bleek defect (?). Een tweede meegebrachte antenne gaf wel het gewenste resultaat. En inderdaad, de dag daarop richting Rosmalen rijdend, ging het weer uitstekend met de repeater. Gert deed nog wat testmetingen en die lieten veel betere cijfers zien. Probleem opgelost.

Dachten we.

Die middag toen ik terugreed vanuit Rosmalen, hoorde ik bij Bodegraven Gert PE0MGB al naar me roepen. Ik gaf antwoord, maar hij hoorde me niet. Sterker nog, het leek wel of ik niet eens over de repeater kwam. Bij Gouda lukte het niet. Bij Zevenhuizen niet. Op de afrit Bleiswijk kwam ik hakkelend over de repeater, om er daarna weer van af te vallen. Pas op de kruising Aziëweg-Australiëweg in Zoetermeer zelf (nog geen 2km van de repeater!) kon Gert me een béétje nemen. ??? Ik kon uit mijn linkerportierraam de repeater zien staan, maar ik kon er niet over werken!

Die avond deed Gert weer zijn relatieve gevoeligheidstest en de resultaten waren zo'n 30dB slechter dan de metingen vlak na het plaatsen van de antenne. Het raadsel nam voor ons steeds grotere vormen aan.

Later die week kwam Paul PA3DFR met een plausibele verklaring: de gebruikte antennes waren een soort gestackte verticals, waarbij de koppeling tot stand komt door passieve componenten zoals condensatortjes en spoeltjes. Echter: op de Blankaard staat op nog geen 5 meter afstand van de repeaterantenne de antenne van de Lokale Omroep Zoetermeer te blazen met 1kW ERP. Dat vermogen stookt de passieve componenten in de antenne op en daardoor gaat de boel kapot. Dus wat nu?

Robert PA2RDK bestelde een nieuwe antenne waar niet van dat soort passieve componenten in zit. Die werd gisteren afgeleverd en we maakten gebruik van het feit dat wij beiden in Zoetermeer aan het werk waren. Om 15:15 waren we bij de Blankaard en gelukkig was het voor het eerst in tijden weer eens fatsoenlijk weer. We leenden de sleutels van de huismeester en bestegen het dak van de Blankaard om die dummyload eraf te halen.

Repeaterantenne

De nieuwe antenne bestaat uitsluitend uit aluminium en de lokale omroep zal een hoop meer vermogen moeten maken om dat te laten smelten. Na enige tijd knutselen was de nieuwe antenne geplaatst en draaide de repeater weer.

Antenne2

Het resultaat was er naar. Gert is op vakantie en kan dus nu even geen metingen doen, maar de eerste die we die middag hoorden was Willem PD0PYL die zich meldde vanuit de Meern. Later hoorden we een station uit Vlissingen er over werken. Vanmorgen kon ik moeiteloos tot aan Reeuwijk over de repeater werken. We hadden geen staandegolfmeter bij ons, dus misschien kan het allemaal nog wat beter. Dat komt misschien later nog wel een keer. Voorlopig lijkt de repeater weer een stuk opgeknapt met zijn componentloze aluminiumstaaf. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen. Nog een laatste sfeerbeeld:

Uitzicht