13cm verkocht aan hoogstbiedende?

13cm dish

13cm dishVia het relatiecircuit bereikte mij het bericht dat er pogingen ondernomen worden om de 13cm band aan de hoogst biedende te verkopen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van slinkse politieke spelletjes – en hebben amateurs het nakijken als er niet snel actie ondernomen wordt.

 

Wat is het geval? In Zweden vindt momenteel een consultatie plaats met betrekking tot de toekomst van de 13cm (2.3GHz) band. Heel onschuldig. Letterlijk staat er: "At the same time, PTS would like to investigate whether the 2.3 GHz band should be assigned through a selection procedure". Ofwel: men onderzoekt of 2.3GHz niet in de verkoop kan. Omdat in Zweden relatief weinig amateurs wonen en dientengevolge er nog minder op 13cm werken, wordt daar eigenlijk geen probleem (lees: verzet) verwacht. En op het moment dat er geen overwegende bezwaren zijn, en de 13cm band commercieel ingezet gaat worden, is een precedent geschapen. Het is dan een kwestie van tijd voordat andere landen eveneens overgaan tot veiling van het spectrum. Waarmee een amateurband verloren gaat.

Vermoedelijk kunnen we er als niet-Zweeds ingezetene niet veel aan doen, anders dan de aandacht van onze Zweedse collega's op de consultatie vestigen. Ik zal daarvoor zeker mijn contacten bij Zweedse collega-websites aanwenden. Anders gaat er een amateurband in de uitverkoop…