Vergunningsvrije antenne verbannen

yagi

yagiNog meer amateur-ondermijnende activiteiten door overheden: de Raad van State eist verwijdering van een – overigens door diezelfde raad erkende – vergunningsvrije antenne van een amateur uit Elst. Vergunningsvrij of niet, weg met dat ding!

 

Het ging hier om een HF-yagi, ook niet een van de kleinste, maar desondanks was daar formeel geen (bouw)vergunning voor nodig -iets wat overigens door de Raad bevestigd wordt. De uitspraak van de Raad van State is HIER te lezen.

Ondanks dat de amateur in kwestie aanspraak maakte op artikel 10, eerste lid, van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (een artikel dat er vaak met de haren bijgesleept wordt als het op antenneverboden aankomt), heeft de amateur de zaak verloren. En wel omdat de woningbouw en gemeente het gooiden op een "welstandsexces". Zeg maar: iets dat zo Godsgruwelijk in strijd is met goede smaak en contrasteert met de omgeving, dat het belang van de amateur het in dit geval moet afleggen tegen de "belangen" van de omwonenden.

En daarmee is het hek van de dam. Iedere malloot die iets tegen je antenne heeft, kan nu met succes een op deze jurisprudentie gebaseerde rechtszaak tegen je aanspannen om dat "welstandsexces" onmiddellijk te laten verwijderen.

Omdat de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het hoogste rechtsorgaan in Nederland is, is beroep niet meer mogelijk. Daarmee is de weg vrijgemaakt om het plaatsen van antennes door amateurs aanzienlijk te bemoeilijken dan wel onmogelijk te maken. VRZA/VERON, wat gaan we daar aan doen? Want dat dit zeer ernstige gevolgen voor onze hobby zal hebben, moge wel duidelijk zijn…