Analoge radio tenminste tot 2017

Minister Verhagen heeft aangegeven dat commerciële radiostations tot minimaal 2017 gebruik kunnen blijven maken van de analoge FM- en AM-omroepfrequenties. De zenders zouden wel moeten investeren in digitale radio.

 

 

De minister van van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft toegezegd de zendvergunning voor de analoge radiofrequenties van in totaal 59 stations te verlengen tot minimaal 2017. De zenders moeten daartoe nog wel een aanvraag indienen bij het Agentschap Telecom.

Verhagen stelt als voorwaarde bij de verlenging van de zendvergunningen voor de analoge radiofrequenties dat de betreffende stations meer gaan investeren in digitale radio. Met name grote commerciële radiozenders kunnen volgens de minister daartoe een belangrijke bijdrage leveren.

De regering heeft als doelstelling dat digitale radiozenders in 2015 in circa 80 procent van Nederland zijn te ontvangen. Hierdoor zouden meer zenders aangeboden kunnen worden en zijn er aanvullende diensten via de ether te verspreiden.

Het plan om in 2015 digitale radio grootschalig aan te gaan bieden, is niet nieuw: Verhagen liet in november al weten dat radiozenders op termijn moeten overstappen op de T-DAB-standaard. Momenteel maakt alleen de publieke omroep gebruik van deze standaard. Bovendien is het ontvangstgebied beperkt tot de Randstad en delen van Gelderland en Noord-Brabant.