Licht-gesleutelde bakenzender

QRSS

QRSS Een bakenzender sleutelen kan op verschillende manieren; direct met de sleutel of via een I/O poort van de PC. PA2OHH, Onno, heeft een andere, originele, methode gebruikt: Een LDR voor een wit of zwart vlakje op het beeldscherm geplaatst, verzorgt de punt-streep modulatie van een QRP QRSS-zender.

 

 

Een HTML programma laat een vlakje op het beeldscherm wit/zwart knipperen in het ritme van de ingevoerde morsecode. Voor het vlakje is een lichtgevoelige weerstand (LDR) geplaatst die de bakenzender sleutelt. Dat werkt onder alle operating systemen, Windows 95 tot Windows 7 en hoger, Linux, MAC-OS, de webbrowser regelt alles. Het programma kan met behulp van een ASCII tekstverwerker (Notepad) eenvoudig aan de eigen wensen aangepast worden. Het hoeft geen snel programma te zijn en de timing is niet kritisch. Een punt duurt namelijk 3 seconden en een streep 9 seconden.

Het complete LDR-bakenzender-project, incl. benodigde software, is hier terug te vinden:

http://www.qsl.net/pa2ohh/10qrss.htm