De Xprotolab, een mini-oscilloscoop

xprot1

xprot1 De Xprotolab is een veelzijdig meetinstrument. De module beschikt over een miniatuur oscilloscoop, logic analyser, golfvormgenerator en LF spectrum analyser inclusief OLED-display ineen. Dit meetinstrument is ondergebracht op een DIP-module van 25×40 mm.

 

De Xprotolab kan online besteld worden bij Gabotronics. Kijk op de website voor de meest recente prijs (erg schappelijk).

De module kan direct op een breadboard of een zelf ontworpen print worden gemonteerd om ter plekke testen uit te voeren. 

De Xprotolab-module maakt gebruik van een Atmel ATXmega32A4 microcontroller met 32 KB flash-geheugen, 4 KB SRAM en 1 KB EEPROM. 

De module kan bovendien worden gebruikt als ontwikkelbord voor AVR Xmega-microcontrollers.

xprot2 

De Xprotolab is voorzien van een 25 mm groot OLED-display met 128×64 pixels. 

De meeste standaard functies die ook op een 'volwassen' mixed-signal oscilloscoop zijn aanwezig. 

De resolutie van de twee analoge ingangen bedraagt 8 bits en er zijn 8 aparte ingangen voor het meten van digitale signalen. 

De maximale sampling-rate bedraagt 2 Msamples/s, de analoge ingangsbandbreedte ligt op 320 kHz. 

De module kan een maximale ingangsspanning van ±10 V verwerken. 

Er is ook een externe trigger-ingang voor triggering op elk gewenst signaal. Naast de scoopfunctie biedt de module nog een arbitrary-waveform-generator, een speciale voltmeter-modus, een XY-modus en een spectrum-analyser voor analoge signalen (de laatste functie lijkt me erg interessant voor zendamateurs). 

De golfvormgenerator werkt met een sample-frequentie van 44 kHz en deze kan onder meer sinus-, driehoek- en blokgolfsignalen leveren met instelbare amplitude (tot ±2 V), frequentie, offset en duty-cycle. 

De module kan worden gevoed via een micro-USB-connector of een aparte voedingsaansluing op het printje (+5 V).

Schema, software, onderdelenlijst en handleiding zijn allemaal beschikbaar op de website van Gabotronics. 

Meer info:

http://www.gabotronics.com/development-boards/xmega-xprotolab.htm