Zweden verliest 13cm band

13cm dish

13cm dishTriest nieuws in de email vandaag. De radio-amateurs gaan de strijd tegen de commercie verliezen in Zweden waar het gaat om het gebruik van de 13cm amateurband.

 

 

Olof SM2DCU schreef mij de volgende mail, in ietwat gebroken Engels, maar om de nuances niet te missen geef ik 'm toch maar in zijn originele versie (Nederlandse vertaling volgt):

Hello again.
 
I have checked for more information about PST and 13 cm.
 
It seems that we are going to lose the 13 cm band in Sweden. PTS has only delayed it for another year. That decision is probably for the Mediacompany Mediatec ( http://www.mediatecgroup.com ) that have a lot of portable video and link transmission equipment on the same band. Mediatec doesn't have a  possability to change their equipment in a short time. The Swedish Military have already left the band and moved to other frequencies.
 
So PTS vill succed to empty the hole band and sell it to mobile communication operators. Today frequencies means dollars!
 
Regards,
SM2DCU

De Nederlandse vertaling is als volgt:

Hallo nogmaals,

ik heb meer informatie vergaard over PST (moet PTS zijn, Post en Telecommunicatie Zweden, zeg maar het Zweedse AT – red.) en 13cm.

Het ziet er naar uit dat we de 13cm band in Zweden gaan verliezen. PTS heeft de zaak alleen maar met een jaar vertraagd. Dat besluit is waarschijnlijk genomen vanwege het bedrijf Mediatec ( http://www.mediatecgroup.com ) dat een hoop draagbare video- en link transmissieapparatuur levert dat in dezelfde band werkt. Mediatec heeft niet de middelen om hun aparatuur in korte tijd te wijzigen. De Zweedse defensie heeft de band al verlaten en is verhuisd naar andere frequenties.

Dus PTS gaat er in slagen om de hele band leeg te krijgen en te verkopen aan leveranciers van mobiele communicatie. Tegenwoordig betekenen frequenties gewoon geld!

Groeten,
SM2DCU

Met de toon gezet in Zweden, zal dit als handvat gebruikt worden om ook in andere landen grip te krijgen op deze fel begeerde band. Omdat amateurs nou eenmaal niet met een zak geld kunnen zwaaien, leggen we het altijd af tegen de macht van de grote bedrijven. Kortom: vaarwel 13cm.