OFCOM liegt over PLT

CE-logo

CE-logo Alles wat op de Europese markt verkocht wordt moet vergezeld zijn van een Verklaring van Conformiteit. Dat is een wettelijk voorgeschreven document waarin moet staan tegen welke standaarden het product getest is. Als je daar niet aan voldoet, kan je hard aangepakt worden door de marktautoriteiten.

 

Dus waarom liegen fabrikanten van apparatuur voor communicatie via het lichtnet (PLT) dan in hun Verklaringen van Conformiteit en komen ze er ook nog mee weg? De Europese "vrije handelszone" blijkt een gapend gat te zijn waarin sommige fabrikanten wegkomen met liegen tegen hun afnemers over de veiligheid van hun producten. En dan hebben we het nog niet over de controlerende instanties…

In Engeland is het Office of Communications (Ofcom) verantwoordelijk voor de bescherming van het radio spectrum, het afhandelen van klachten over TV programma's en, als partner van het 'UK Department for Business, Innovation and Skills (BIS)', verantwoordelijk voor de handhaving van de Electromagnetische Compatibiliteitswetgeving. Ofcom moet optreden op basis van bewijs en op die manier de Engelse burgers beschermen tegen telefonische verkopers, TV/radio presentators die wat al te grof gebekt zijn, radio piraten, en misbruikers van het radiospectrum, zoals PLT (Power Line Transmission) apparaten dat doen. Helaas lijkt Ofcom medeplichtig te zijn aan het toestaan van ethervervuiling door PLT apparaten, ondanks de aanwezigheid van overtuigend bewijs.

Er was meer dan drie jaar voor nodig, met verschillende beroepen op de Wet Openbaarheid Bestuur, en een klacht bij het Information Commissioner's Office (ICO); en toen was duidelijk dat Ofcom liegt en de waarheid achterhoudt. Radio Amateur en lid van de UKQRM groep, Peter Walker (G0RSQ) accepteerde geen "nee" als antwoord van Ofcom op zijn vraag om de testresultaten van de Comtrend PG902 PLT vrij te geven waarin deze was getest tegen de 'EMC Basiseisen' en de standaardtest EN55022:1998. Ze bleven refereren aan "strafprocedures" en deden hun uiterste best om het rapport uit September 2008 onder de pet te houden. Peter bracht de zaak voor het ICO Informatie Tribunaal en zij oordeelden dat volgens de Environmental Information Regulations (EIR, ofwel Milieu informatiewetgeving), Ofcom geen recht had om de informatie achter te houden. De informatie is nu dus vrijgekomen en de resultaten zijn verbijsterend: door het hele rapport staat Voldoet niet aan de eisen

Je kunt de rapporten hier zelf inzien: ERA-RFI Tests Comtrend PLT 2008-0578 Ofcom PDF

en het begeleidende rapport ERA-RFI Tests Comtrand PLT Annex 1 PDF

Dus waarom negeert de "Evidence based regulator" het bewijs? Dit rapport, en het tweede rapport dat uitbesteed werd aan PA Consulting PDF zeggen beiden dat Power Line Technologie niet geschikt is, het radiospectrum verziekt, niet voldoet aan EN55022 en niet op de markt zou mogen zijn!

En dat laatste is wat UKQRM nu vraagt aan BIS!

Op de IEC's website is te lezen: "Het IEC is 's-werelds toonaangevende organisatie in het voorbereiden en publiceren van internationale standaarden voor alle elektrische, elektronische en daarmee verwante technologieën — algemeen bekend als electrotechnology. Waar je ook elektriciteit en elektronica tegenkomt, vind je het IEC voor de ondersteuning van de veiligheid en de prestaties, het milieu, efficiëncy en hergebruik van energie. Het IEC beheert tevens de systemen die gebruikt worden voor het certificeren van apparaten, systemen en componenten tegen internationale standaarden."

Het IEC gebruikt werkgroepen om expertise samen te brengen en de implementatie van nieuwe standaarden en conformiteitstesten te ondersteunen. De voor ons belangrijke werkgroep is CISPR22. Zij zijn verantwoordelijk voor de poging een standaard te definiëren voor Meetwaarden en -methoden voor breedband telecommunicatie apparatuur ten behoeve van communicatie via het lichtnet. Tot op de dag van vandaag hebben ze diverse CDs, of Committe Drafts (voorstellen) uitgebracht, die indien ze aangenomen worden, de nieuwe standaarden gaan worden.

In het geval van PLT zijn de voorstellen CIS/I/89/CD, CISPR/I/257/CD, en CISPR/I/258/CD vrijgegeven en weer verworpen. Ze zijn aangemerkt als compleet onwerkbaar zonder alles overhoop te moeten halen, als gevolg van de norm EN55022 waardoor we nog enigzins beschermd worden. De PLT industrie probeert met alle macht om de toegestane stoorniveau's omhoog te krijgen zodat ze kunnen voldoen aan EN55022 en ze meer radiostoring het lichnet in kunnen pompen. Als ze daarin slagen is het radio spectrum voorgoed verloren!

De vraag rijst in hoeverre het AT eveneens in de tang van de PLT industrie zit, gezien het al tijden op de markt zijn van dit soort apparatuur