Brand blussen met een elektrisch veld

binnenbrand

binnenbrandWetenschappers stellen dat met elektrisch geladen golven sneller branden in gesloten ruimtes zijn te blussen dan met water. Drie wetenschappers van de Harvard Universiteit hebben deze week op een Amerikaans scheikundecongres een methode gepresenteerd om vuur te doven met elektriciteit.

 

 

Het gaat om een brandblusser die stroomstralen uitstoot en om een sproeisysteem dat elektriciteit in plaats van water gebruikt.

Draagbare vlammendovers

De brandweer zou volgens de wetenschappers met het apparaat een pad door de vlammen kunnen creëren om zo makkelijker mensen uit brandende ruimtes te kunnen redden. Een ander voordeel is dat er na de brand geen waterschade is en dat er geen verspilling van water plaatsvindt.

De Amerikanen stellen dat ze een vlam van 45 centimeter keer op keer hebben uitgeschoten met een stroomstraal van 600 watt. Ze denken dat uiteindelijk 60 watt al genoeg kan zijn. Daardoor zouden op termijn ook draagbare elektrische vlammendovers zijn te ontwikkelen die in een rugzak passen. De techniek werkt volgens de onderzoekers alleen in gesloten ruimtes. De Amerikaanse ministeries van Defensie en Energie financierden het onderzoek.

Gecontroleerde ontbranding

Roetdeeltjes blijken volgens de wetenschappers erg makkelijk geladen te kunnen worden. Geladen deeltjes reageren sneller op het elektrische veld en verminderen de stabiliteit van de vlam. Elektriciteit kan ook de warmte en verspreiding van vlammen beheersen. Daardoor denken de wetenschappers dat het onderzoek ook kan leiden tot efficiëntere technologie voor gecontroleerde ontbranding, zoals in automotoren en energiecentrales.