Nasa doet laatste poging om Spirit vlot te trekken

mars-spirit

mars-spiritNASA gaat een laatste poging ondernemen om verbinding te krijgen met de vastgelopen Mars rover Spirit, die in april 2009 vast kwam te zitten, vermoedelijk in los zand. Ondanks pogingen om de Rover vrij te manouvreren, bleef hij vastzitten en was daardoor niet in staat zich naar de zon te richten bij het invallen van de Mars-winter.

 

Met onvoldoende licht op de zonnepanelen was het resultaat dat de Rover in maart 2010 in slaaptoestand ging. Geleerden hadden verwacht dat de Spirit weer wakker zou worden zodra het zonlicht weer de plek zou bereiken waar hij vastgelopen is. Maar de Mars-zomer kwam en ging zonder dat er een teken van leven ontvangen werd.

Op dit moment probeert grondpersoneel op diverse frequenties verbinding te krijgen met de Spirit, op verschillende tijden van de dag. Dat laatste met het oog op de mogelijkheid dat de interne klok van de Rover gestopt is, en niet meer synchroon loopt met de aardse tijd. Tevens sturen ze de Spirit de opdracht om de reserve-zender in te schakelen voor het geval de hoofdzender er mee opgehouden is.

Als men er niet in slaagt om de komende maand verbinding te krijgen met de Spirit, dan zegt Nasa haar activiteiten met betrekking tot het luisteren naar de vastgelopen Spirit op een laag pitje te gaan zetten en zich te concentreren op het verzamelen van gegevens van Mars via de nog steeds operationele tweelingzus van de Spirit, de Opportunity.