Wat er mis ging bij de ARISSat demo

ARISS

ArissDe geplande demo met de ARISSat One vanuit het International Space Station waarmee de 50e verjaardag van de eerste bemande ruimtevlucht gevierd zou worden, ging vermoedelijk de mist in als gevolg van een lege accu. Dat is tenminste wat je kunt concluderen uit het laatste rapport dat door de AMSAT News Service over het incident gepubliceerd is.

 

 

Lou McFadin, W5DID, is de ARISS US Hardware Manager.  Hij zegt dat er recent een teleconferentie gehouden is met het ARISSat team in Rusland waarbij de situatie zoals die ontstond tijdens de mislukte test in april als volgt omschreven werd:
 
Het lijkt erop dat de accu van het Russische ruimtepak die voor de test van ARRISSat gebruikt zou worden, ook al gebruikt was voor testen op aarde en bij testen vlak na aankomst in het ISS. Toen vlak voor de geplande operatie op 12 april de lading van de accu gecontroleerd werd, bleek deze bijna leeg te zijn.
 
De accu's die voor ruimtepakken gebruikt worden, kunnen maar 5x opgeladen worden. Daarom werd besloten om op dat moment de accu niet op te laden om het aantal laadcycli zo laag mogelijk te houden en de accu te sparen voor waar hij eigenlijk voor bedoeld is: de missie van ARISSat One die momenteel gepland staat voor 26 juli.
 
McFadin voegde daar aan toe dat hij nog steeds meer informatie probeert te krijgen van het Russische team over de gezondheidstoestand van de accu. Hij zegt dat hij en zijn mensen iedereen op de hoogte zullen houden tijdens de voorbereiding van de uiteindelijke uitzetting van de ARISSat One satelliet.

Wat kunnen we er van leren: Check altijd je accu's voor je op pad gaat HI.