Op vakantie als N-gelicenceerde

vakantie

vakantie Elk jaar zo rond deze tijd besteed ik wel wat aandacht aan de hobby op vakantie. Vakantie-antennes, bandgebruik, de morse-eis die tot voor kort hier en daar nog gold: er is altijd wel wat onder de aandacht te brengen. Dit jaar keek ik eens naar de mogelijkheden voor N-vergunninghouders in het buitenland en ik was verrast door de (on)mogelijkheden.

 

 

Ik schrijf met opzet "verrast". Al spittende door de documenten kwam ik er achter dan het voor N-gelicenceerden nog helemaal niet zo makkelijk is om de hobby in het buitenland te beoefenen. Ik dacht dat ik de zaak niet goed begrepen had, en vroeg de mening van Hans Blondeel Timmerman, PB2T, voorzitter van de IARU Regio 1 .

Daaruit bleek meteen mijn totale ongeschiktheid voor een politieke functie. Hans vond mijn benadering negatief omdat ik keek naar wat er allemaal niet mogelijk was, terwijl hij me wees op wat er door veel internationaal overleg en lobbywerk inmiddels al allemaal wel mogelijk was. Zelf ben ik meer van de niet-lullen-maar-poetsen instelling, maar als je internationaal consensus wil bereiken, gaat dat uiteraard gepaard met eindeloos geduld en overleggen. Voor wat betreft Uw scribent:
[  ] Geschikt
[X] Ongeschikt

Goed. Waar hebben we het over. Bij F-gelicenceerden is daar de CEPT T/R 61-01 regeling waarbij keurig is aangegeven in welke landen je met welke prefix mag uitkomen. Maar voor de Novice licentie is het allemaal nog erg beperkt. Ik had wel eens hoera-verhalen gehoord van N-gelicenceerden die riepen dat ze in Duitsland wél op 80m en notabene met 100W uit mogen komen, maar wat er niet bijverteld werd, is dat een N-gelicenceerde daar weer niet op 40m en 20m uit mag komen. Ook is het niet mogelijk om met een Novice licentie in populaire vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje of Italië uit te komen. Simpelweg omdat die landen de CEPT (05)06 nog niet erkend hebben. Dat is niet negatief, maar een feit. Inmiddels mag je in een aantal landen al wél met je N-licentie uitkomen: bijvoorbeeld in Oostenrijk, België, Kroatië, Tjechië, Denemarken, Estonië, Finland, Duitsland, Hongarije, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland. Opvallend is daarbij dat in nagenoeg alle Duitstalige landen 40m en 20m verboden terrein zijn voor de N-houder. Soms mag 160m, vaak 80m, maar daarna alleen 15m en 10m. Niet echt gunstig voor Europees verkeer, en je kunt niet deelnemen aan het beroemde Nederlandse vakantienet van Ben PA0BWX op 7.087. Wat mag er dan wel? Onze Belgische zustervereniging UBA heeft alles netjes op een rijtje gezet . In dat document staat in welke landen je uit mag komen en op welke frequenties, met bijbehorende vermogens. Een mooi naslagwerkje voor de vakantie. En ja, Hans PB2T heeft gelijk: er is al veel bereikt. Maar er is ook nog een hoop te wensen.