China werkt aan kolossale radiotelescoop

telescoop

telescoop In het zuiden van China wordt gebouwd aan een grote radiotelescoop die in 2016 gereed moet zijn: De Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST)

 

 

Telescoop groot

FAST krijgt een plekje in een natuurlijke kom in het landschap, net als de beroemde Arecibo-radiotelescoop op Puerto Rico.

FAST wordt aanzienlijk groter en 3 keer gevoeliger dan zijn soortgenoot Arecibo.

De ontvangstfrequentie van radiogolven ligt tussen de 0.3 en 5.1 GHz. Volgens projectleider Nan zal de telescoop zich vooral richten op pulsars, veraf gelegen sterrenstelsels en andere kosmische bronnen met frequenties van 700 MHz tot 3 GHz.

De parabolische schotel, opgebouwd uit 4600 panelen met een nuttig oppervlak van 196000 m², zal in verschillende richtingen kunnen vervormen om waarnemingen te kunnen doen tot 40 graden van de zenit met een precisie van 4 boogseconden. Het effectieve oppervlak heeft dan een apertuur van 300 meter.

Hierdoor kan de radiotelescoop een veel groter deel van de hemel afspeuren dan de onbeweeglijke radioschotel van Arecibo.

De signaalontvanger wordt aan zes kabels boven de schotel opgehangen en in positie gehouden d.m.v. lasertechnologie.

Behalve voor astronomisch onderzoek zal de Chinese radiotelescoop waarschijnlijk ook worden ingezet voor SETI-onderzoek: het 'luisteren' naar signalen van buitenaardse beschavingen.