Wetenschappers melden afname zonne-activiteit

Flare

flare Wetenschappers van de NASA laten weten dat de zon waarschijnlijk een periode van betrekkelijke rust tegemoet gaat met nauwelijks of geen activiteit. Maar hoewel de zon minder actief wordt, voorspellen de wetenschappers niet de lage temperaturen zoals tijdens de kleine ijstijd, die Europa beleefde tussen 1645-1710, aldus Nationalgeographic.com.

 

 

Zonnevlekken zijn magnetische stormen aan het oppervlak van de zon. Als de zonnevlek uitbarst, wordt dat een Solar Flare genoemd. Tijdens een Solar Flare wordt heet gas van meer dan tienduizenden graden met een energie van meer dan miljarden atoombommen door de zon uitgestoten, volgens NASA.

Wetenschappers begrijpen nog steeds niet volledig het effect van zonnevlekken op het weer (hoe weten ze dan dat het niet kouder wordt? – red.). Bekend is dat de zon in het zogenaamde Maunder minimum zat tijdens de koude periode van 1645-1710 waar Europa ernstig onder de lijden had door lange, steenkoude winters, volgens science.jrank.org .

Tijdens deze periode was er gedurende bijna 70 jaar een vrijwel totaal gebrek aan zonnevlekken.

Momenteel zit de zon in cyclus 24, en er wordt voorspeld dat tegen de tijd dat de cyclus voorbij is, deze maar half zo sterk zal zijn geweest als cyclus 23 was. Een cyclus duurt normaal gesproken ongeveer 11 jaar.

Wetenschappers van het National Solar Observatory hebben de afgelopen 13 jaar gegevens verzameld die wijzen op een langdurige periode van afnemende zonnevlekken. Ze voorspellen dat als deze trend zich voortzet, het magnetische veld van de zon niet sterk genoeg zal zijn om zonnevlekken te produceren tijdens cyclus 25.