AFN stopt analoge TV uitzendingen in Japan

Nog oudere tv

Nog oudere tv Vooruitlopend op het voornemen van Japan om per 24 juli 2011 te stoppen met alle analoge TV uitzendingen, stopt ook het American Forces Network volgende week al met het uitzenden van hun analoge TV uitzendingen vanaf 3 locaties in Japan.

 

 

AFN Iwakuni en AFN Okinawa stoppen donderdag al met hun analoge uitzendingen via de aether, en AFN Misawa schakelt haar analoge signaal op vrijdag uit, aldus de commandant van AFN Japan, Majoor David Westover.

Deze zenders voeren de belangrijkste uitzendingen van het AFN in de Pacific, met een verzameling van Amerikaanse drama's, sitcoms, talk shows, nieuws en reality televisie gemengd met lokaal nieuws en informatie. De uitzendingen zullen nog wel te volgen zijn voor mensen die aangesloten zijn op het kabelnet van de basis, of via AFN satelliet decoders. Volgens majoor Westover hebben de stationsbeheerders van elke locatie de afgelopen twee weken hun publiek geïnformeerd via informatie campagnes en televisie- en radio spotjes.

Deze actie is onderdeel van de overgang naar digitale televisie dat Japan momenteel doormaakt. Volgens de Japanse Associatie voor het Promoten van Digitale Omroep, stopt het uitzenden van analoge programma's op 24 juli in alle delen van het land met uitzondering van de regio Tohoku, die nog lijdt onder de gevolgen van de aardbeving van 11 maart j.l.

“Zelfs als AFN nog zou willen doorgaan met uitzenden via de aether, dan nog heeft de regering van Japan een mandaat uitgevaardigd waarbij alle analoge TV gestopt moet worden,” zegt majoor Westover. Hij voegt daar aan toe dat hij niet weet hoeveel mensen de analoge AFN uitzendingen nog volgen, maar hij denkt dat de meeste kijkers naar die uitzendingen gepensioneerden zijn.

Sommige mensen die niet op de bases wonen maken zich zorgen dat door het einde van de analoge uitzendingen van AFN het moeilijker wordt om noodberichten van de Amerikaanse militairen te ontvangen, aldus majoor Westover, maar hij zegt daarover dat de radio-uitzendingen via de aether gewoon doorgaan. Gepensioneerden en houders van een ID kaart van de Amerikaanse regering die niet op een basis in Japan wonen hebben toestemming om een AFN decoder te gebruiken die hun in staat stelt de programma's van AFN te blijven volgen na het uitschakelen van de analoge zenders, zegt hij.

De omschakeling naar digitale TV zal geen invloed hebben op de kijkers die op de bases in Japan en Okinawa wonen; die zullen nog steeds een aantal Japanse zenders kunnen ontvangen, zelfs de oude analoge stations, omdat de kabelmaatschappijen op de bases de nieuwe digitale uitzendingen gaan converteren naar de Amerikaanse analoge standaard.

Hoewel de omschakeling dus niet de kijkers van de diverse bases treft, staat er toch nog een grote verandering aan te komen dit jaar: AFN Sport begint eind dit jaar met uitzendingen in high definition (HD), zegt Kapitein Herman Phillips, commandant van de Defense Media Activity field operations in een e-mail. “Onze bedoeling is om onze systemen de komende twee tot vier jaar te upgraden en geleidelijk meer HD programma's aan te bieden,” zei hij. “Maar dat hangt van de subsidie af en de hoogte daarvan is op dit moment nog onzeker”.