Twee Amerikaanse amateurs gewond tijdens velddag

Velddag antenne

Velddag antenne Dat velddagen niet altijd van gevaar ontbloot zijn blijkt maar weer: twee amateurs die afgelopen zondag meededen aan een velddag van de American Radio Relay League in Oscar Park nabij het Gordon Lake zijn gewond geraakt, als gevolg waarvan de velddag vroegtijdig werd gestopt.

 

 

De twee amateurs, AD5IP en KE5CO, waren bezig met het neerhalen van een antenne rond 10:00 plaatselijke tijd toen een plotselinge windvlaag de antenne tegen een bovengrondse hoogspanningskabel blies, volgens Larry Ballard, emergency coördinator van de Wichita County Amateur Radio Emergency Services.

De klap van de electrisch schok sloeg beide mannen tegen de grond, aldus Ballard. Beide mannen werden met onbekend letsel naar het United Regional Hospital vervoerd.

"Ze waren aanspreekbaar toen ze hier weggingen. Ze waren stabiel," zei hij.

"De laatste keer dat ik naar ze informeerde, waren ze allebei in goede handen," volgens de brandweercommandant van het Iowa Park, Randy Fulbright. "Het was gewoon een bizar ongeluk."

De velddag, die het hele weekend duurde, was bedoeld om te laten zien hoe amateurs de gemeenschap bijstaan in geval van een ramp

In eerste instantie was er nogal wat verwarring door de gekozen terminologie van de plaatselijke krant, waar sprake was van "twee geëlektrocuteerde mannen" en van elektrocutie herstel je niet; dat is per definitie dodelijk. Maar er was "slechts" sprake van een elektrische schok. In Amerika komen dit soort ongelukken vaker voor, omdat daar veel energievoorziening nog via bovengrondse kabels plaatsvindt als gevolg van de rotsachtige bodem. Het is altijd zaak goed uit te kijken in de buurt van (hoog)spanningsleidingen bij het opzetten van mobiele masten; zeker ook op vakantie, waar in vooral zuidelijke landen nog veel stroomvoorziening naar huizen gewoon door de lucht plaatsvindt. Pas dus op met het gooien van een draadje in een boom als er leidingen in de buurt zijn!