Eenvoudige batterij monitor

Batmon

Batmon Het is volop vakantietijd; dus wordt alle portable apparatuur weer afgestoft, de bijbehorende accu's geladen en de portable antennes onder de junk in de shack vandaan getrokken. Niets zo leuk als een verbinding maken met beperkte middelen. Maar dan is het wel zaak om de accu's goed in de gaten te houden.

 

 

Bij sommige sets is dat reeds ingebouwd. Mijn K1 bijvoorbeeld geeft een "Batt" waarschuwing als de accuspanning te ver daalt (ergens onder de 8.8V; de standaard spanning is 9.6V). Maar lang niet elk apparaat – en zeker bij zelfbouw wordt hier vaak geen aandacht aan besteed – is voorzien van zo'n handige batterij indicator. Deze schakeling geeft een snelle indicatie van de accustatus.

Het schema:

Schematic

Er wordt gebruik gemaakt van een dubbele comparator met ingebouwde referentiespanningsbron van het type LTC1442 (Conrad partnummer 152181). De twee comparatoren sturen een twee-kleuren LED aan waarvan de rode LED brandt onder de 12.7V en de groene LED boven de 11.9V. Dus licht de LED rood op onder de 11.9V, geel tussen de 11.9V en 12.7V (dan branden immers beide LEDs) en groen boven de 12.7V. Als tijdens het praten (of seinen) de LED van groen naar geel knippert, dan zit je nog in het veilige gebied. Maar gaat de LED rood knipperen, dan is er kans op vervorming (of chirp), of zelfs afslaan van oscillatoren. En dat is natuurlijk een onwenselijke situatie. Er is ook een printontwerp van, voor degene die het echt mooi willen maken:

PCB

Na het bestücken van het printje zou het resultaat er ongeveer zo uit kunnen zien:

Ready!

Maar op een stukje gaatjesboard opbouwen gaat natuurlijk net zo makkelijk. Nooit meer verrast worden door een lege accu!