Zelfbouw drone kraakt WiFi en GSM

Drone

Drone De veiligheid van WiFi netwerken kan wel eens in gevaar gebracht worden door een vliegend gevaar dat boven ons rondhangt. De eigenaar van een modelbouwwinkel voor vliegtuigjes en een ex-luchtvaartofficier werken samen aan een drone die in staat is om WiFi en GSM verbindingen te onderscheppen.

 

 

Het door Mike Tassey en Richard Perkins gebouwde Wireless Aerial Surveillance Platform (ook wel bekend als WASP, wat weer Engels is voor wesp) is een vliegende drone met een vleugelwijdte van 1,8 meter, een lengte van eveneens 1,8 meter en een gewicht van ongeveer 6,5 kg. De geringe afmetingen van het onbemande toestel stellen het in staat om onder de radar te vliegen en tijdens zijn vlucht wordt hij vaak aangezien voor een grote vogel. Als basis werdt een drone uit het leger gebruikt, maar de benzinemotor werd verwijderd en vervangen door een elektrische aandrijving. Hij kan voorzien worden van GPS informatie waarmee een van tevoren geprogrammeerde koers gevlogen kan worden zonder dat menselijk ingrijpen noodzakelijk is. Starten en landen moet wel met de hand gebeuren, eventueel met ondersteuning van een aan boord gemonteerde HD camera. Maar het meest interessante van de drone is dat hij in staat is om WiFi en GSM netwerken te kraken en er gegevens uit te verzamelen.

Drone GGroot

Hij doet dat met de hulp van een Linux computer ter grootte van een spel kaarten die hij aan boord heeft. De computer heeft de beschikking over 32GB opslagcapaciteit voor alle gestolen gegevens. Hij gebruikt een heel scala van netwerk hack-gereedschappen zoals de BackTrack toolset, naast een woordenboek met 340 miljoen woorden om een wachtwoord te raden. Voor het onderscheppen van mobiele telefoons doet de WASP een AT&T en T-Mobile zendmast na, waardoor telefoons zich aanmelden op een van de elf antennes die de drone aan boord heeft. De drone kan daarna gesprekken opnemen op de opslagkaart, en voorkomt door zijn 4G T-mobile kaart dat het gesprek wegvalt, door de communicatie via VoIP te routeren.

Het bijzondere is dat het apparaat geen enkele Amerikaanse FCC wet overtreedt. De drone maakt voor zijn communicatie gebruik van amateurfrequenties. Om juridische problemen met AT&T en T-Mobile te voorkomen, hebben ze de techniek uitsluitend in afgelegen gebieden getest zodat slechts hun eigen telefoongesprekken opgenomen werden en niet die van anderen.

Het duo zal de bouw van de WASP bespreken tijdens de DEFCON 19 hackers conferentie die donderdag in Las Vegas begint.