Mini-keyer

cw key

cw keyTijd voor weer een eenvoudig knutseltje. Natuurlijk hadden we al onze superdeluxe PI4RAZ Morse Coder/Decoder , maar in veel gevallen is dat iets teveel van het goede. Daarom bij deze een supereenvoudig morse keyertje dat je voor nog geen euro-tientje in elkaar klust.

 

 

Het hart van de schakeling vormt een telg uit de bekende PIC familie: de PIC16F84. Nou is deze een beetje achterhaald door de 16F628, dus daar is eveneens een uitvoering voor bedacht. Maar veel amateurs (waaronder uw scribent) hebben nog 16F84's in het bakje liggen, dus vandaar maar beide uitvoeringen. Allereerst het schema en de componentenlijst:

schema

ONDERDEEL WAARDE
R1,R2 100K
R3,R4,R5,R6 5K1
R7 1K2
C1,C2 0.01 mFd
C3 470 pF
C4 47 mFd
ZD 5V1
T1 BC547
IC1 PIC16F84 OF PIC16C84
D1 1N4007
P1 22K

 

Deze iambic keyer gebruikt dus de PIC16C84 of PIC16F84 microcontroller voor het genereren van de punten en strepen en het aansturen van de transceiver. De meeste moderne transceivers worden aangestuurd door het aan massa leggen van de key aansluiting. De maximum stroom bedraagt daarbij niet meer dan een paar mA. Als je transceiver een hoge spanning of een hoge stroom voert via de key aansluiting, dan heb je een relaisschakeling nodig (zie schemaatje verderop in het artikel.)

Voor de echte hobbyis is HIER de source in assembly code beschikbaar, zodat je zelf naar hartelust kunt experimenteren.

De PIC16F627 en PIC16F628 code vind je HIER , gezipt en wel.

Natuurlijk kan je dit ontwerpje op een stukje experimenteerboard opbouwen, maar voor wie het helemaal mooi wil maken is er ook een printje van:

key-pcb

 

key-pcp-gif

 

Overlay

 

Voor degene met postscript printers is HIER de layout in postscript formaat.

Na het installeren van alle componenten ziet het printje er dan als volgt uit:

Opstelling

 

En zoals beloofd de uitbreiding met een relais voor die oude boat-anchors:

 

Voor de PIC16F62x serie wordt gebruik gemaakt van de ER (External Resistor) configuratie mode van deze chips. Het schema wordt daarvoor iets aangepast (eigenlijk P1 en R3), zie onderstaand schema:

Nog een schema

 

P1 en R3 zijn verantwoordelijk voor de snelheid van de keyer. Deze kan je eventueel naar keuze wijzigen. Een ijking in woorden per minuut is ook handig zodat je snel je snelheid kunt aanpassen aan dat van je tegenstation, iets dat wat met onze luxe-keyer wat omslachtiger was. Deze schakeling kan je heel goed gebruiken bij Ron's zelfbouw paddle . Uitkomen met je eigen paddle en keyer, wat is nu leuker!

Is het programmeren van de PIC voor jou een onoverkomelijk probleem, dan is de geprogrammeerde PIC voor €5 te bestellen via de club. Stuur een mailtje met je gegevens naar infopi4raz.nl en we zorgen dat de PIC op de post gaat.