Mobiele telefoons als noodnetwerk

cellphone

cellphone Mobiele telefoons kunnen binnenkort wel eens de helpende hand gaan bieden in de nasleep van een ramp door een ad-hoc berichtennetwerk te vormen. Computer wetenschapper Thomas Wilhelm heeft software ontwikkeld dat gegevens van telefoon naar telefoon laat "hoppen".

 

 

Berichten die via deze app verstuurd worden, reizen geleidelijk richting de eindbestemming om zo de communicatie op gang te houden terwijl alle andere routes niet meer werken (denk aan mobiel internet, het telefoonnetwerk).

Het systeem kan ook betogers ondersteunen in landen waar het regime er een gewoonte van maakt om het netwerk uit de lucht te halen als er onrust dreigt. (Of idioten die Engeland platbranden, gewoon omdat het kan, maar daar was toen nog geen sprake van – red.)

Het project met de naam Auto-BAHN werd gepresenteerd tijdens de DefCon hackersconfentie in Las Vegas begin augustus.

Voor het doorgeven van berichten maakt de software gebruik van Bluetooth en wi-fi technieken die in smartphones zo ongeveer de standaard zijn.

Na een ramp kunnen eigenaren van telefoons met de Auto-BAHN app zoeken naar andere gebruikers met de app en zo een bericht doorgeven. Zodra het bericht verstuurd is, verspreid het zich via het netwerk van andere Auto-BAHN gebruikers tot de eindbestemming is bereikt.

Dit kan een belangijke hulp zijn bij het alarmeren van de hulpdiensten bij rampen of het doorgeven van de positie van overlevenden.

Wilhelm heeft de Auto-BAHN app al beschikbaar voor Android telefoons en werkt momenteel aan de iPhone versie.

De apps bewijzen dat het concept werkt, zegt hij, en hij is bezig om fabrikanten van smartphones over te halen om de app standaard op hun producten te leveren.

Naschrift van de redactie: Een leuk idee dat geweldig werkt als er géén ramp is. Maar omdat het netwerk niet weet welke kant het bericht op moet (er is immers geen routering), zal een bericht dat de verkeerde kant op gaat, eindeloos worden doorgegeven. Doe dat met 100 berichten (en die heb je al gauw in een rampgebied schat ik zo) en de telefoons lopen hopeloos vol met berichten die nooit de eindbestemming bereiken. Maar het is beter dan niets, natuurlijk.