DXCC op 2 meter

dxcc

DXCC Lee, ZL2AL, laat weten dat Bob McQuarrie, ZL3TY, de gelukkige eigenaar is geworden van het eerste en enige 2 meter DXCC in ZL en de regio Oceanië. Wereldwijd zijn er slechts 62 2m DXCCs uitgegeven, dus is het sowieso een enorme prestatie om 102 landen bevestigd te krijgen op deze band vanuit dat deel van de wereld.

 

 

Lee had het genoegen om Bob's kaarten te mogen checken voordat Bob het award aanvroeg, en was verbijsterd om zoveel zeldzame QSL's te zien van AF and EU.

Het DXCC award wordt toegekend aan een amateur die tenminste 100 "DXCC entiteiten" bevestigd heeft gekregen. Dat is iets anders dan landen; in Engeland gelden Schotland, Wales en de kanaaleilanden bijvoorbeeld als aparte DXCC entiteiten. Een volledige lijst vind je hier .

Er zijn ongeveer 340 DXCC entiteiten; dus zo woest moeilijk is het nou ook weer niet om het certificaat te halen. Mijn logboekprogramma kan zelf een check doen hoever ik ben met het DXCC award; het blijkt dat ik inmiddels 115 DXCC entiteiten gewerkt heb waarvan er 84 bevestigd zijn! Ik heb dus een aantal OM's aangeschreven waarvan ik nog geen kaart heb gehad, en zo kom ik wellicht ook nog wel aan de 100. Op HF, dat dan weer wel. Op 2m dat behalen, is een prestatie van een andere ordegrootte, zeker vanuit Nieuw Zeeland, waar het dichtstbijzijnde land Australië is op ongeveer 2000km afstand…

Het loont dus de moeite als je al een tijdje actief bent (in mijn geval al weer zo'n 6 jaar) om eens te kijken of je niet toevallig het DXCC al bijna bij elkaar gespaard hebt. Staat toch altijd weer indrukwekkend, aan de muur van de shack.