60-Watt gloeilamp verdwijnt

gloeilamp

gloeilampOp 1 september vorig jaar gingen de heldere gloeilampen van 75 watt of meer in de ban, op 1 september van dit jaar wacht de populaire heldere 60-wattlamp datzelfde lot. Na 1 september volgend jaar is het helemaal over en uit voor de gloeilamp.

 

 

Volgens een woordvoerder van bouwmarkt Gamma zijn de 60-wattlampen nog wel te koop, maar zijn er niet veel meer. ''We faciliteren geen hamstergedrag.'' De winkels hebben geen grote voorraden aangehouden om juist te anticiperen op de aanstaande ban.

Gamma meent ook dat consumenten steeds meer gewend zijn aan een leven zonder gloeilampen. ''Een paar jaar geleden hadden we een schap vol gloeilampen met hier en daar een spaarlamp of led-lamp, nu is dat andersom.''

De Europese Commissie besloot in 2009 dat de gloeilamp in fasen afgeschaft moest worden omdat de lamp energie vreet en daardoor nadelig is voor het milieu. Dat komt doordat gloeilampen het grootste deel van de energie omzetten in warmte in plaats van in licht.