Einde voor 60 watt gloeilamp

De 60 watt gloeilamp gaat vanaf donderdag 1 september 2011 in de ban. Precies een jaar geleden ondergingen de gloeilampen van 75 watt en meer al hetzelfde lot. Na 1 september volgend jaar zijn gloeilampen helemaal niet meer te koop.

 

 

De Europese Commissie besloot de gloeilampen in 2009 in fasen af te schaffen, omdat ze energie vreten en daardoor nadelig voor het milieu zijn. Ze zetten het grootste deel van de energie om in warmte in plaats van licht. Dat die warmte niet verloren gaat maar de (leef-/werk-) ruimte mee verwarmt wordt niet vermeld.

De benodigde materialen voor de productie van de nieuwe generatie lampen kunnen milieubelastend (kwik), dit nadeel  wordt niet door iedereen erkend. 

Het breedbandig karakter van het gloeilamplicht spectrum is een voordeel dat door de commissie ook niet wordt herkend. Monochroom licht uit spaar- en LED-lampen wordt door veel mensen als hinderlijk ervaren.

Het verbod van de gloeilampen slaat alleen op de lampen voor huishoudelijk gebruik. Lampen met een speciale toepassing, zoals voor de koelkast, kerstboom of naaimachine, blijven toegestaan. In sommige winkels, zoals bouwmarkten, zullen nog wel gloeilampen te koop zijn, maar het zijn er niet veel meer. „We faciliteren geen hamstergedrag”, zei een woordvoerder van bouwmarkt Gamma. De winkels hebben dan ook geen grote voorraden aangehouden. Uiteindelijk zullen de gloeilampen helemaal zijn vervangen door spaarlampen of LEDs.

Hopelijk worden de problemen die spaar-en LED-lampen m.b.t. ongewenste EM-straling ( ethervervuiling) introduceren, opgelost en wordt de geclaimde  levensduur van de nieuwe (dure) lampen in de toekomst wel waargemaakt.