Moxon antenne voor 70MHz

Moxon

MoxonVan de week al keuvelend in een van onze ochtend- of middagrondes op PI3RAZ (weet niet meer welke) kwam een antenne voor 70MHz ter sprake. Die band komt nu echt binnenkort vrij, en dan moet er wel geëxperimenteerd worden. Gert PE0MGB merkte op dat een Moxon antenne misschien wat zou zijn. Oh ja, Moxon… Dat was alweer een tijdje geleden, maar dat kan inderdaad een leuk ontwerp zijn voor op 70MHz.

 

Voor wie de Moxon nog niet kent: feitelijk is het een 2-elements beam waarvan de uiteinden naar elkaar toe gevouwen zijn. Daarmee win je ruimte: de antenne meet over zijn grootste lengte ongeveer 75% van een halve golflengte en is daarmee kleiner dan een dipool of beam. Moxon antennes worden meestal vanaf 20m gebruikt en dan heb je het over een meter of 8. Nog altijd meer dan ik op mijn dak kwijt kan, dat dan weer wel… Maar op 70MHz worden de afmetingen alleszins redelijk. Goede websites over de Moxon antennes vind je bijvoorbeeld HIER en HIER .

Ok, 70MHz dus. Ross G6GVI maakte een Moxon antenne met stukken plastic groei-geleiders uit een tuincentrum en 0,83mm koperdraad. Andere draaddikten kan je in de rekenhulp invoeren die op bovenstaande website te downloaden is. Daaruit rollen de volgende afmetingen:

Dimensions

Maar ook vliegermateriaal is goed bruikbaar als spreiders. Ross gebruikte er vier als steun voor het antennedraad en 1 voor het geleiden van de voedingskabel. Een van de voordelen van de Moxon antenne is dat hij 50 Ohm in het voedingspunt is en dus met een coaxkabel gevoed kan worden. Houten blokje als steun, U-beugel erdoor voor montage aan de mast, en dan krijg je het volgende:

Construction

Ross meette een SWR van 1,3 dus dat is zeer acceptabel. Een Moxon heeft een voor/achter verhouding van ca. 30 dB en een gain van ongeveer 6 dB, dus dat zijn best goede prestaties. Ter vergelijking: 10W in een Moxon klinkt dus als 40W in een rondstraler. Scheelt toch een heel S-punt.

Ross testte de antenne ook in vertikale positie:

Vertical mount

en waarom ook niet. Omdat het een dipool is, moet hij natuurlijk wel draaibaar opgesteld worden. Maar als experimenteer antenne is de Moxon makkelijk en voordelig te maken, ook voor veldwerk! Alleszins de moeite waard om mee te beginnen zodra 70MHz vrijkomt. En met zijn 1,5 meter is de Moxon zelfs op een balkon nog wel te plaatsen.