Authenticatieproblemen met IE

IE-logo

IE-logoMisschien hebben jullie het al gezien in de praatpaal: er zijn problemen met inloggen als je Internet Explorer als browser gebruikt voor deze site. Nooit geweten, want ik gebruik al sinds jaar en dag Firefox en dan heb je het probleem niet, maar het is inderdaad reproduceerbaar.

Update 20110914: Oplossing gevonden…

 

Het symptoom: je hebt een keurige login aangemaakt op de website, je bent door de ballotagecommissie en je meldt je aan op de website. In de linker menubalk word je netjes welkom geheten, maar in de rechterbalk zegt de praatpaal nog steeds dat je je moet aanmelden om te kunnen posten. Ook artikelen die alleen voor geregistreerden te lezen zijn (ja, die zijn er), verschijnen niet. Het forum daarentegen werkt weer wél.

Waarom? De wegen van Microsoft zijn ondoorgrondelijk. Helaas zal ik Microsoft niet zover krijgen die fout uit hun browser te halen, dus zal ik iets moeten doen…

Ik zal kijken of het eenvoudig aan te passen is door iets met cookies, global PHP variabelen of ander gespuis te freubelen. Maar wellicht moet de hele website op de schop, als gevolg van een verkeerde beslissing in het verleden.

Toen waren er namelijk een aantal enthousiaste programmeurs die aan een Content Management Systeem (CMS) begonnen te programmeren om websites voor iedereen makkelijk in de opzet te maken. Echter, zoals vaak in de wereld van de grote ego's kregen een paar programmeurs verschil van inzicht over de te volgen koers. De wegen splitsten zich, en de ene helft ging verder met werken aan Joomla als CMS terwijl de ander helft met Mambo verder ging. Ik heb de laatste groep gevolgd. Echter, de Mambo ontwikkelingen staan al jaren op een laag pitje. Dat betekent dat ik de updates die zich in het internet in hoog tempo voordoe, niet kan volgen. Met dit soort problemen tot gevolg.

Naarmate Joomla en Mambo verder uit elkaar gingen lopen, werkten allerlei plugins niet meer op beide systemen. Momenteel wordt Mambo in de Joomla extensies zelfs helemaal niet meer ondersteund. Het beste is dus om over te schakelen naar Joomla. Maar dat betekent dat ik een databaseconversie moet doen, wil ik niet de hele historie van de website kwijt raken (meer dan 1000 artikelen). En dat betekent weer een hoop (programmeer)werk. Maar die richting zal het toch op moeten.

Dus, tot die tijd: Er wordt aan gewerkt op de achtergrond. Voor dit moment kan ik niet anders dan Firefox aanbevelen (Chrome schijnt het dus ook te doen, en aangezien ik Robert PA2RDK als Apple-adept ook regelmatig aangelogd zie, zal Safari ook wel werken). IE echter doet moeilijk. Je bent gewaarschuwd…

Update: Na enig experimenteren is het me gelukt om ook IE aan de praat te krijgen. Mijn oplossing: PI4RAZ toevoegen aan de Trusted Websites. Hoe?

  • In mijn Nederlandse IE8: Kies rechts boven in je browser voor Extra – Internet opties
  • Selecteer de tab "Beveiliging"
  • Klik op de groene "V" Vertrouwde websites
  • Klik op de button "Websites"
  • In het dan geopende venster staat de URL van PI4RAZ als het goed is al ingevuld. Klik op "Toevoegen"

Klaar! Ook IE logt je nu goed aan…