Sneller dan het licht

Verplichte kost voor het zendexamen: Elektromagnetische golven ("radiogolven") bewegen zich voort met de snelheid van het licht. De lichtsnelheid c (ongeveer 300.000 km/s) wordt in de fysica altijd als maximaal bereikbare snelheid gezien. Er zijn nu neutrino's gedetecteerd die deze snelheid overschrijden. Mocht blijken dat er geen sprake is van een meetfout, dan is tijdreizen in principe mogelijk.

 

Lees verder “Sneller dan het licht”

70MHz versterker

Moxon 70MHz antJaja, de 70MHz koorts slaat al aardig toe bij de RAZ. Tijdens onze expeditie naar de Morokulien hebben we niet alleen maar verbindingen gemaakt en een gat in de biervoorraad van de lokale supermarkt geslagen, maar ook volop gebouwd aan een 28MHz-70MHz transverter. Volgens het schema dat we gebruikten zou er een Wattje uit moeten komen, maar daar sla je natuurlijk geen deuk mee in een pakje boter. Dat moet beter kunnen.

 

 

Lees verder “70MHz versterker”

NAVTEX

navtexOp vaste tijden worden op 518 kHz door verschillende kuststations NAVTEX berichten uitgezonden. NAVTEX staat voor (NAVigational TEXt Messages)  Deze radiotelexdienst zendt navigatie-,  meteowaarschuwingen en spoedberichten (bijv. Search and Rescue berichten) uit vnl. bedoeld voor de scheepvaart. Je kunt natuurlijk een 'dedicated' NAVTEX ontvanger gebruiken, maar als je je ontvanger kunt instellen op 518 kHz in SSB, dan kun je ook NAVTEX berichten meelezen.

 

 

 

Lees verder “NAVTEX”

Heathkit toch weer in amateurkits

heathkitHeathkit Educational Systems hoopt tegen het eind van 2011 weer de Amateur Radio markt op te gaan. Afgelopen augustus kondigde Heathkit aan dat men weer wilde beginnen met de productie van bouwpakketten, en vroeg om suggesties. De respons van Amateur Radio operators heeft Heathkit doen besluiten om weer diverse amateur radio producten te gaan ontwikkelen.

 

 

Lees verder “Heathkit toch weer in amateurkits”