Internationale steun voor 500kHz voorstel RSGB

500kHz spectrum

500kHz spectrumDe Engelse amateurvereniging RSGB is al jaren zeer actief betrokken bij de voorbereidingen van het 2012 World Radio Congress, ofwel WRC-12. De voorbereidingen concentreren zich rond het voorbereiden van een European Common Proposal (gezamelijk Europees voorstel), ofwel ECP, met betrekking tot een secundaire toewijzing in de band van 415 tot 526.5kHz.

 

 

Vertegenwoordigers van de RSGB hebben daarvoor samengewerkt met een van de projectteams van CEPT om er zeker van te zijn dat de uitslag van dit enige amateurradio-gerelateerde agendapunt positief zal zijn.

Tijdens de bijeenkomsten die tussen 26 en 29 september plaatsvonden heeft het CEPT projectteam een voorlopige ECP goedgekeurd voor een 8kHz-brede band tussen 472 en 480kHz. Dit voorlopige ECP gaat nu naar de CEPT groep die de WRC-12 voorbereidt, zodat in november formele ratificatie plaats kan vinden.

Deze doorbraak die tijdens de 11e en laatste vergadering van het projectteam plaatsvond, was het gevolg van het indienen door Ofcom (Engelse AT – red.) van een door de RSGB aangeleverd compromis ECP voorstel. Hoewel de 8kHz band afwijkt van de band welke door CITEL (een groep Amerikaanse landen, verenigd in een vergelijkbare samenstelling als de Europese CEPT) aanvaard is, is er een 6kHz overlap.

Natuurlijk is er nog wel een weg te gaan, maar het vooruitzicht op overeenstemming binnen de CEPT is een goede stap voorwaarts, omdat er dan een vertegenwoordiging van 48 landen het alvast met elkaar eens is tijdens de WRC-12 volgend jaar.

Er moet nog wel opgemerkt worden dat het voorlopige ECP nog wel wat haken en ogen heeft waar het neerkomt op bescherming tegen interferentie met de primaire gebruiker alsmede de bestaande secundaire gebruikers. Dat zijn respectievelijk de maritieme- en luchtvaart radionavigatiediensten. Als secondaire gebruikers genieten we in de band tevens geen enkele bescherming.

RSGB heeft de steun gekregen van een aantal nationale verenigingen binnen Regio 1 en van Ofcom, wat uiteindelijk tot deze positie geleid heeft. Rest de vraag of ons Nationaal Frequentieplan hier op aangepast gaat worden.