Belgische Rockall expeditie

Rockall

Rockall1 oktober werden de eerste QSO's gemaakt vanaf Rockall Island (EU189) door het Belgische Rockall expeditie team. Patrick ON4HIL was de eerste om de rots te trotseren. Rudi ON7YT volgde hem wat later. Toen werd begonnen met het materiaal over te brengen en het station op te zetten. Patrick en Rudy hebben op de rots overnacht.

 

 

Op 2 oktober om 6:50 UTC meldde Patrick ON4HIL dat de activiteit op Rockall werd stopgezet en dat het team het eiland moest verlaten omwille van het opkomende slechte weer… Intussen waren ze de hele nacht actief op 40m en heeft menig OM een nieuwe IOTA in de log kunnen opnemen. Een dikke proficiat voor het Rockall team!

Rockall is de meest geïsoleerde rots omgeven door water ter wereld.
Het is een heel klein eiland, eigenlijk een rots, ligt ongeveer 366 km ten westen van Benbecula in de Buiten-Hebriden en 430 km van het dichtstbijzijnde punt op het Ierse vasteland.
De rots meet circa 25m op de noord-zuid-as en 22m op de oost-west-as, de top is slechts 19.2m ASL. De Rots is gelegen op de Rockall Bank: een Atlantische rug gescheiden van het Europees continentaal plat door de Rockall Trog.
Het betreedbaar vlakke gebied op Rockall, werd in 1955 "Ledge Hall" genoemd naar de eerste geregistreerde persoon die de rots betrad.
Die plek is slechts 3,5 meter bij 1,3 meter en ligt net 4 meter onder de top… En dat is uitgerekend de plek vanwaar de rockall-ploeg 2011 QRV was.

Vertrek

Om de slaagkans van de expeditie te maximaliseren en niets aan het toeval te willen overlaten heeft het team een echt expeditieschip gecharterd voorzien van nodige materialen, waaronder 2 zware zodiacs en zelfs een helikopter.

28 september een dag later dan voorzien, verliet het schip de "Commandant Fourcault" de haven van Antwerpen. De leden van de EU-189-expeditie zijn Theo ON4ATW, Rudi ON7YT, Patrick ON4HIL en Karel ON5TN. Zij werden vergezeld door Johny ON4VJ en Henk ON4AHF. Johny en Jan zijn aan boord gebleven en zorgden voor de communicatie met de bemanning en de foto's.

Reis naar Rockall Island

De tocht duurde ongeveer drie dagen. Alles hing af van de weersomstandigheden. Het bleek niet zo eenvoudig is om op de rots te komen.

Rockall website

Wil je nog meer informatie over deze IOTA-expeditie, ga dan een kijkje nemen op de Rockall-website http://www.rockall.be.

http://www.uba.be/nl/actueel/flash/de-rockall-expeditie-2011-deze-middag-vertrokken