Programmamakers schreeuwen om frequentieruimte

kleinkunst

kleinkunstDe Nederlandse theater-, omroep-, film- en special events-industrie gaat een lobby richting overheid opzetten om voldoende frequentieruimte veilig te stellen.

 

 

Nederlandse theater-, omroep-, film- en special events-producenten, verzameld in de PMSE (Program Making & Special Events), willen dat de overheid bij het veilen van frequentieruimte meer oog heeft voor de culturele en economische belangen van deze beroepsgroep. Daartoe heeft de PMSE een 'brandbrief' aan alle belanghebbenden in de entertainment-industrie verstuurd om zich sterk te maken richting overheid. In die brandbrief is onder meer het volgende te lezen.

Probleem
"Draadloze (audio- en video-) verbindingen voor producties zijn afhankelijk van frequentieruimte. Maar frequentiespectrum is schaars en niet 'oprekbaar', zodat nieuwe technieken vrijwel altijd ten koste gaan van bestaande gebruikers. Grote marktpartijen waaronder Google, Microsoft, Dell, Philips en anderen zien enorme potentie in diverse nieuwe mobiele toepassingen voor de consument, waarvoor echter wel frequentiespectrum nodig is."

Hoogste bieder
"De huidige beschikbare frequentieruimte voor draadloze verbindingen voor productie heeft de warme belangstelling van onder meer genoemde marktgiganten om deze grootschalig voor consumententoepassingen te gaan exploiteren. De overheid gaat in principe uit van de hoogste bieder voor delen van het spectrum, waarmee bij het uitblijven van initiatieven vanuit de entertainment-branche, het gebruik van draadloze microfoons, intercoms, reportagezenders, et cetera in de komende jaren mogelijk ernstig wordt beperkt."

Werkgelegenheid
"De Nederlandse theater-, omroep, film- en special events industrie biedt in Nederland werk aan tienduizenden mensen en produceert dagelijks honderden TV programma’s, theatervoorstellingen, radio-uitzendingen en special events voor de gehele Nederlandse bevolking. De sociale en economische belangen op dit gebied worden echter niet behartigd richting overheid en dreigen daarmee stilzwijgend te vergaan. De PMSE streeft ernaar frequentieruimte van voldoende kwantiteit en kwaliteit veilig te stellen om theater-, omroep-, film- en special events-producties ook in de nabije toekomst te kunnen blijven realiseren. De PMSE is van mening dat daarvoor een nieuwe, breed gedragen samenwerking van alle belanghebbenden welke zich richting overheid inzet, noodzakelijk is."

Het is te hopen dat al dit lobby- en commercieel geweld niet het amateurspectrum gaat verpletteren. Use it or lose it!