Griekenland op 5MHz

Griekse vlag

Griekse vlagNa drie jaar onderhandelen heeft het clubstation van het hoofdkwartier van de Griekse Radio Amateur vereniging, SZ1SV, toestemming gekregen om het 60m-kanaal met als centrale frequentie 5400kHz te gebruiken.

 

 

SZ1SV mag het frequentiebandje van 5398.5 tot 5401.5kHz gebruiken voor SSB, CW en digitale modes, met een maximum vermogen van 100W. Omdat de toestemming gebaseerd is op propagatie onderzoek, is de Griekse vereniging van plan een baken in de lucht te zetten op momenten dat de frequentie niet door hen gebruikt wordt voor het maken van verbindingen.

De Engelse amateurvereniging RSGB heeft nauw samengewerkt met, SV1IW, voorzitter van de Griekse amateurvereniging, met betrekking tot het geplande bakengebruik in dit kanaal, zodat het baken kan bestaan naast andere gebruikers. De 60m-band bestaat uit slechts een paar gedefinieerde kanalen van 3kHz breed, waarbij ook nog eens niet elk land dezelfde toewijzing heeft. Het zou natuurlijk vervelend zijn als een land zijn enige toegewezen 60m-kanaal niet kan gebruiken omdat een ander land daar een baken in heeft draaien. De plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar waarschijnlijk gaat het baken elk kwartier uitzenden, afwisselend in  CW en PSK31/PSK63.

Hoogstwaarschijnlijk wordt het baken op afstand bestuurbaar als extra maatregel om storing voor andere gebruikers op de frequentie te minimaliseren.

Aangezien de rest van de wereld al ontdekt is, is het voor amateurs heel interessant om af en toe eens te luisteren op de 60m-band. Zie de 60m-website voor meer informatie.