Megabatterij slaat stroom goedkoop op

accu

accuKema begint deze maand met testen op grote schaal aan een nieuwe mega-natriumbatterij van duizend volt. Per kilowattuur kost de opslag van elektrische energie in de natriumbatterij volgens de schattingen zo’n 230 euro, een derde van de kosten van opslag in de huidige lithiumbatterijen. Hiermee kan de batterij mogelijk gaan concurreren met de waterkrachtcentrales als leverancier van stroom bij pieklasten. De batterij van Aquion Energy in Pittsburgh is de laatste jaren uitvoerig op labschaal getest. Hij heeft een energie-efficiëntie van 85 procent en doorstaat in ieder geval vijfduizend op- en ontlaadcycli.

 

Hij werkt met hetzelfde principe als een doorsnee lithiumbatterij, maar gebruikt, mede doordat er minder restricties zijn op de omvang, veel goedkopere, schonere en mindere toxische materialen, zoals water, natrium en mangaan. De anode van de batterij is van koolstof en de kathode van natrium en mangaan. Tijdens het opladen en ontladen bewegen natriumionen in een waterelektrolyt tussen de elektroden heen en weer. De batterij is voor honderd procent recyclebaar.

Tot nu toe waren batterijen met een capaciteit die op de schaal van het energienet een rol konden spelen of veel te duur of niet robuust genoeg. Wereldwijd nemen waterkrachtcentrales het leeuwendeel van de opslagcapaciteit van het net voor hun rekening. In vlakke streken zijn echter geen waterkrachtcentrales te bouwen. Mede daarom is het Nederlandse energienet met een kabel door zee (de NorNed-kabel) met het Noorse verbonden om bij pieklast waterkrachtenergie te kunnen aanspreken.

Het energieopslagprobleem staat tot nu toe in veel landen een verduurzaming van de energieopwekking in de weg, omdat er om windstilte of dichte bewolking op te kunnen vangen altijd energiecentrales paraat moesten staan. De groene batterij heeft het voordeel tegenover een waterkrachtcentrale dat hij veel mobieler en sneller inzetbaar is, aldus Kema.