IARU Regio 1 introduceert jeugdcoördinator

PA2LSIARU Region 1 introduceert Lisa PA2LS als de nieuwe jeugdcoördinator voor Europa en Afrika. Naast de voorzitter van de IARU Regio 1 (Hans Blondeel Timmerman PB2T) is nu dus ook de jeugdcoördinator een Nederlander. En daar mogen we best een beetje trots op zijn.

 

 

 

Lees “IARU Regio 1 introduceert jeugdcoördinator” verder

Megabatterij slaat stroom goedkoop op

accuKema begint deze maand met testen op grote schaal aan een nieuwe mega-natriumbatterij van duizend volt. Per kilowattuur kost de opslag van elektrische energie in de natriumbatterij volgens de schattingen zo’n 230 euro, een derde van de kosten van opslag in de huidige lithiumbatterijen. Hiermee kan de batterij mogelijk gaan concurreren met de waterkrachtcentrales als leverancier van stroom bij pieklasten. De batterij van Aquion Energy in Pittsburgh is de laatste jaren uitvoerig op labschaal getest. Hij heeft een energie-efficiëntie van 85 procent en doorstaat in ieder geval vijfduizend op- en ontlaadcycli.

 

Lees “Megabatterij slaat stroom goedkoop op” verder

Mysterie rond haperende deurvergrendeling opgelost

autoInspecteurs van Agentschap Telecom hebben afgelopen week het mysterie rond de haperende deurvergrendeling in Emmeloord opgelost. Diverse autobezitters ondervonden op de Zuiderkade in Emmeloord storing bij het openen van hun autoportier met behulp van de afstandbediening.

 

 

Lees “Mysterie rond haperende deurvergrendeling opgelost” verder

Snelle bipolaire transistor werkt tot 450 GHz

beltorOnderzoeksinstituut IMEC (Leuven, België) heeft een heterojunction bipolaire transistor (HBT) ontwikkeld die werkt tot een frequentie van 450 GHz. Een dergelijke transistor is essentieel voor de ontwikkeling van laagvermogen radarcircuits die in auto’s kunnen worden gebruikt. Ook maakt deze ontwikkeling de toepassing van op silicium gebaseerde millimetergolfschakelingen mogelijk in beveiligingssystemen en medische apparaten die in het Terahertzgebied werken.

 

 

Lees “Snelle bipolaire transistor werkt tot 450 GHz” verder