10m-piratenprobleem verergert

Piraat

piraatIn de oktober uitgave van de IARU Monitoring System (IARUMS) nieuwsbrief staat dat het piratenprobleem in onze 10m band sterk aan het verergeren is.

 

 

 

In de nieuwsbrief staat: "In september 2011 hoorden we veel CB-achtig radioverkeer (AM, FM, SSB) tussen 28 en 29.7 MHz, en in oktober was dat niet minder. Herkomst: Europa, Brazilië, verre oosten. Daarnaast was de band nog steeds bezaaid met Russische taxi's in FM. De condities op de hogere banden nemen toe, dus realiseren we ons de “apocalypse” op onze exclusieve band."

De nieuwsbrief beschrijft eveneens storing in de 24 MHz band van de Codar Radar en diverse "CB" stations. An sich is dit natuurlijk niet zo vreemd. Met de uitzonderlijk lange periode zonder zonnevlekken en de goedkoop beschikbare CB radio's, al dan niet uit China, zijn zo links en rechts allerlei lokale – maar illegale – netjes ontstaan. Daar had niemand last van, omdat zonder condities na zo'n 40km niets meer over is van de signalen in de 10m band. Maar nu de condities toenemen, zijn die netjes ineens zo lokaal niet meer en over de hele wereld te horen. Zo waren van de week op 10m twee Nederlandse stations te horen die elkaar werkten via een 10m repeater in New York. De gebruikers van de illegale netten zijn zich meestal helemaal niet van bewust van hun plotseling toegenomen reikwijdte, en zo ze dat wel zijn, interesseert het ze niets. Vraag maar eens aan een Russische taxichauffeur of hij QSY wil gaan. De enige oplossing is dat de overheden in de probleemgebieden ingrijpen. Maar die interesseert het vaak ook niets… Het motto: Use it or Lose it!

De nieuwsbrief van het International Amateur Radio Union Monitoring System (IARUMS) Regio 1 van oktober 2011 is te lezen op:
http://www.iarums-r1.org/iarums/news2011/news1110.pdf

Kijk ook eens naar de Intruder-Logger!

De Intruder-Logger is door iedereen te gebruiken. Je kunt je intruder waarnemingen in real time ingeven! Gebruik het systeem en lees ook de bijdragen van over de hele wereld!
http://peditio.net/intruder/bluechat.cgi

Monitor de kortegolfbanden on-line met een web gebaseerde SDR ontvanger
http://www.websdr.org/

IARU Monitoring System
http://www.iaru-r1.org/index.php?opt…d=39&Itemid=87