Duitse antwoord op Elecraft K3?

Der Solf

Der SolfWie zegt dat zelfbouw dood is? Op de site van QRP-project wordt melding gemaakt van de release van DER SOLF, zo ongeveer hun duurste bouwpakket. Een 9-bands allmode tafelmodel transceiver, waarin alle ervaring van 13 jaar DL-QRP-AG en 10 jaar QRPproject verenigd is.

 

 

Der Solf Groot

DER SOLF is een analoge transceiver met een moderne digitale bediening. De tot nu toe gebouwde testapparaten overtreffen alle verwachtingen. De bouwpakketten worden sinds eind september geleverd, bestellingen (en vooruitbetalingen) worden al sinds de HAM 2011 geaccepteerd. De getoonde listprijs geldt voor vroege bestellers, die daarmee bijdragen aan de realisatie van het bouwpakket.

Nog wat foto's:

Opbouw

Testopstelling

 

 

Specificaties:

Basis bouwpakket voor de  modulaire transceiver SOLF. Het bouwpakket bevat alle printen en onderdelen voor het basisapparaat. VCO, Banddoorlaatfilter en laagdoorlaatfilterfilter zijn als module per band te bestellen (je hebt minstens één module nodig om een werkend apparaat te kunnen maken). Door deze opbouw is het mogelijk om met een mono-band apparaat te beginnen en dat later uit te bouwen naar een meerbands-versie tot het maximum van 9 banden. Het basisapparaat bevat twee kristalfilters. (In het totaal kunnen maximaal 4 kristalfilters geplaast worden)

Wat is er in de Solf zoal toegepast?

1. Hoogwaardige banddoorlaatfilters in de ontvanger ingang. Er worden T50 ringkernen gebruikt. Elke band heeft een eigen preselector. (altijd 2 op een module. Filtermetingen zijn op www.qrpproject.de te zien.

2. Elke band heet zijn eigen VCO, waarvan de  bandbreedte maar een klein beetje groter is dan de amateurband. Daardoor wordt de faseruis zo gering mogelijk gehouden.

3. Met in het totaal 4 kristalfilters op de bewezen middenfrequentie van 9-MHz is voor elke mode de juiste bandbreedte in te stellen. Elk filter kan in elke mode gebruikt worden.

4. Aparte BFO voor LSB, USB en CW biedt optimale instellingen

5. Gescheiden dioderingmixer voor zender en ontvanger (2x TUF1). Geen problemen meer met sterke stuursignalen uit de LO, geen compromissen door het dubbelgebruik van de mixer.

6. Ruisarme middenfrequent met groot dynamisch bereik en transparante regeling door toepassing van een verbeterde cascade-MF welke zich in de BCR en Hobo bewezen heeft. MF en SSB deel zitten binnen een separate afgeschermde behuizing waardoor geen beïnvloeding van buitenaf plaats kan vinden.

7. Schakelbare analoge actieve filters zonder tijdvertraging en aliasing problemen

8. Relaisloze volledige QSK antenne-omschakeling, ook bij hoge CW snelheden zonder vertraging

9. Gebufferde MF uitgang, waarop een SDR ontvanger als monitor aangesloten kan worden waarbij dan de voordelen van SDR met die van analoge radio's gecombineerd worden :-)

10. Robuuste 10 Watt eindtrap met bewezen 12V HF MOS transistoren (DL-QRP-AG PA 2008)

11. Duidelijke weergave in het grafische display, moderne, ergonomische bediening via knoppen en iPod-achtig stuurkruis.

Een volledig gebouwde SOLF bestaat uit in totaal 29 insteekprinten, waardoor de opbouw duidelijk vergemakkelijkt wordt. De handleiding is nog uitvoeriger dan men van ons al gewend is. Daardoor staat niets een succesvolle bouw in de weg.

De levering van de bouwpakketten is eind september begonnen. Ter ondersteuning van de hobbyist en ter bevordering van verdere ontwikkelingen is een SOLF-Projekt-Forum gestart op www.qrpforum.de.

Video

Prijs: 699,00 EUR

Link (klik op "!!Neu!! Der SOLF" in de linker kolom)