Amateurs ontvangen MARS rover

dish

dishRadioamateurs die een gerestaureerde schotelantenne in Duitsland gebruiken, zeggen dat ze met succes de telemetrie data hebben ontvangen van NASA's Mars Science Laboratory ruimteschip, dat momenteel op weg is naar Mars met aan boord een 1000kg wegende robot, genaamd Curiosity, die aangedreven wordt door kernenergie.

 

 

AMSAT liet dit weekend trots weten dat hun lid James Miller (G3RUH) er in geslaagd was om op afstand de in het Duitse Bochum gesitueerde antenne zodanig op de hemel te richten dat hij een stuk X-band telemetrie op kon vangen van het snel reizende MSL, die zaterdag om 1502UTC vertrokken is van Cape Canaveral Air Force Station en kort daarna de Centaur rakettrap afstootte op weg naar de rode planeet.

Amsat meldt daarover:

7 uur na de lancering van het MSL om 21:45 UTC werd precies op de verwachte tijd in Europa de X-band telemetrie succesvol ontvangen door het AMSAT-DL team in Bochum. Het signaal was een spin-modulatie van + – 3.5 Hz en was gedurende ongeveer 30 seconden te ontvangen (ongeveer 2 omwentelingen / minuut). De afstand was inmiddels opgelopen tot 112.000 km. Waarschijnlijk was dit de eerste keer dat signalen van het MSL ontvangen zijn buiten het officiële netwerk van NASA DSN [Deep Space Network].

Voor het volgen van het MSL gebruikte James Miller G3RUH besturing van de computers op afstand, zodanig dat deze automatisch het MSL volgden zodra hij in Bochum boven de horizon kwam. Er hoefde niemand op de site aanwezig te zijn.

De antenne in Bochum was in onbruik geraakt nadat de beschermende koepel van de antenne in 1999 ingestort was, maar werd door vrijwilligers gerestaureerd en wordt nu gebruikt in diverse AMSAT projecten. De antenne werd voeger gebruikt voor de moeilijkere radio-taken, zoals het volgen van ruimtevoertuigen die om Venus en Mars cirkelen, en zelfs het volgen van de Voyager probes aan de randen van ons zonnestelsel.

Deze successen bewijzen dat de antenne in Bochum gebruikt kan worden voor onderzoek in de ruimte, waarbij het station gegevens kan ontvangen als andere antennes in de wereld de verkeerde kant op staan door de positie van de aarde. NASA heeft communicatiekanalen met AMSAT geopend via internet, waarbij enthousiastelingen gegevens in kunnen sturen maarook de coördinaten kunnen downloaden zodat ze weten waar de ruimteschepen te volgen zijn.