Amateurs ontvangen MARS rover

dishRadioamateurs die een gerestaureerde schotelantenne in Duitsland gebruiken, zeggen dat ze met succes de telemetrie data hebben ontvangen van NASA's Mars Science Laboratory ruimteschip, dat momenteel op weg is naar Mars met aan boord een 1000kg wegende robot, genaamd Curiosity, die aangedreven wordt door kernenergie.

 

 

Lees “Amateurs ontvangen MARS rover” verder

PSK interface voor Android

PSK31Stel, je bent met je QRP set (FT-817 bijvoorbeeld) op vakantie en je wilt toch in PSK31 uitkomen. Dan kán je natuurlijk een laptop meenemen. Maar soms gaat dat niet. Wat zou het dan handig zijn als je met je mobiele (Android) telefoon als terminal, toch PSK31 verbindingen kunt maken. Met deze interface en een appje uit de Android market is dat mogelijk.

 

Lees “PSK interface voor Android” verder

Repeater Utrecht

RepeaterGisteren had ik mijn wekelijkse cursus in Maarssen. Nu ik over een Baofeng beschik waar én UHF in zit én waarvan de CTCSS het wél doet, in tegenstelling tot mijn oude Kenwood TM-241 waarvan CTCSS alleen werkt als het vriest in de auto, besloot ik eens te kijken of er in de omgeving Utrecht nog repeaters leefden.

 

 

Lees “Repeater Utrecht” verder

Amerikaanse politie over op encryptie

c2000Toch wel humor dit: de Amerikanen liggen gewoonlijk een jaar of 2-3 voor op de ontwikkelingen in Nederland, maar nu even niet. Wie de QRZ-forums een beetje volgt heeft al gezien dat er een hoop onrust ontstaan is over het feit dat steeds meer Amerikaanse politiedistricten overgaan op het versleutelen van hun communicatie, waarbij burgers en journalisten klagen omdat ze dan niet meer geïnformeerd worden en niet meer kunnen helpen of reageren – een discussie die wij 10 jaar geleden al verloren hebben.

 

 

Lees “Amerikaanse politie over op encryptie” verder