Hongaren boos over sluiting radiostation

Hongaarse vlag

Hongaarse vlagEnige duizenden mensen verzamelden zich afgelopen donderdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest om te protesteren tegen wat zij zien als de gedwongen sluiting van een commercieel radiostation dat bekend staat om haar kritische houding tegenover de overheid.

 

 

Sympathizanten van het liberale radio station Klubradio in Budapest kregen gezelschap van een groep staatsjournalisten die in hongerstaking gingen tijdens een bijeenkomst voor het hoofdkwartier van de Hongaarse staatsradio.

Klubradio verloor deze week de bieding op de verlenging van haar zendvergunning, tijdens een biedingsproces dat georkestreerd werd door een media-raad welke vorig jaar door de conservatieve regering van eerste minister Viktor Orban opgericht is. Aanhangers van het station zeggen dat het het enige vrije politieke forum in de Hongaarse ether was.

De FM uitzendrechten werden toegekend aan een voorheen onbekende firma met slechts 4.250 dollar geregistreerd kapitaal…