QADA (Quick And Dirty Antenna) voor 70Mhz

70MHz

70MHzNu we per 1-1-2012 op 70MHz mogen uitkomen moest ik nog snel een antenne in elkaar fabrieken. Ik wilde een compacte, eenvoudig te bouwen dipool. De basis is een stuk hout van 2x4x60 centimeter. Op de smalle zijde heb ik 4 gereedschapclips (Terry clips) gemonteerd. Hierin worden de twee stralers geklemd.

 

 

De twee clips in het midden zitten 4cm uit elkaar gemonteerd met een houtschroefje met hieronder een kartelring en een soldeeroogje. Hierop maak ik met een kort stukje installatiedraad de verbinding naar een kroonsteen waarop ik een stuk 50-ohm coax aansluit dat naar de set gaat.

qada4 

De verbindingen van stralers naar coax is 3 centimeter lang. Met twee stralers van 1 meter dacht ik mooi resonantie te hebben maar een test met wat voorhanden zijnde metalen buis gaven een SWR groter dan 1:2. Er moet dus wat ingekort worden.

Omdat ik de gebruikte buis niet kon verzagen ben ik even naar de Gamma gefietst voor wat koperbuis. Nou, met de huidige koperprijzen wordt je daar ook niet vrolijk van. Bijna 7 euro voor een metertje 12mm buis. Maar Gamma verkoopt ook mooie 10mm aluminiumbuis 10 mm rond. Voor de prijs van één koperbuis heb je drie alu. exemplaren, hi.

De twee alu. stralers ingeklemd en SWR was 1:2. Hierop beide stalers ingekort door steeds 1 cm eraf te zagen en dan weer SWR meten. Bij een lengte van 91,5 cm. was de SWR 1:1.4 en door de stralers naar elkaar toe te schuiven kon ik de SWR mooi omlaag regelen. Met de stralers 13mm uit elkaar is de SWR nu 1:1.

Het geheel is met twee Ty-Raps gemonteerd op een fotostatief en staat op zolder.

qada1

 

qada2

 

qada3

 

Nu nog even wachten tot 1-1-2012 voor het eerste legale QSO.

73, Mans, PA2HGJ