DTMF decoder PI3RAZ aangepast

Repeater

RepeaterRecentelijk bleek een of andere grapjas de repeater Zoetermeer in een conference gehangen te hebben met nog een stel andere repeaters van over de hele wereld, wat nogal een hinderlijk effect tot gevolg had. Helaas werkte het verbreken van de verbinding met behulp van het DTMF-hekje (#) niet, dus was wat nader onderzoek op zijn plaats.

 

Bij het gebruik van Echolink heb je de mogelijkheid om een verbinding op te zetten met een ander station of met een andere repeater als je van dat station/die repeater het bijbehorende node nummer hebt (Tip: schrijf die op een stukje papier, of voor de nieuwe generatie: maak een note in je smartphone met het nodenummer van PI3RAZ: dat nummer is 337166. Altijd handig als je in het buitenland de lokale repeater die ook echolink heeft, aan PI3RAZ wil knopen). Je toetst dat nummer in op je DTMF portofoon, en de repeater maakt via internet verbinding met die node. Is dat een station, dan wordt zijn/haar echolink gekoppeld met de repeater, maar is dat een repeater, dan worden die repeaters via echolink gekoppeld. Alles wat je op repeater1 zegt, wordt via internet naar repeater2 gestuurd en daar uitgezonden, en andersom. Kan heel handig zijn als je met je portootje in Portugal loopt en je wil even weten hoe het weer in Nederland is.

Een tijd hebben we een Nederlander met heimwee gehad die altijd een local link station in Amerika aan PI3RAZ knoopte. En soms vergat hij de verbinding te verbreken en dan hoorde je midden in de nacht hier de Amerikanen met elkaar werken omdat de koppeling er nog stond…

De manier om een verbinding te verbreken is dus met een hekje (#). Twee hekjes na elkaar (#  #) verbreekt álle verbindingen. Hoor je dus een repeaterkoppeling waar niemand gebruik van maakt, aarzel dan niet om die verbinding te verbreken als je over die mogelijkheid beschikt.

Maar zoals gezegd werkte dat dus niet. Wat was het probleem: in de instellingen van de DTMF decoder kan je de nauwkeurigheid instellen. Deze stond na de virtualisatie van de Echolink server op 2% frequentie tolerantie, wat wil zeggen dat een 500Hz toon binnen 10Hz nauwkeurig moet zijn om gedetecteerd te worden. Dat is voor de meeste apparatuur kennelijk toch wat te strikt. Dit is nu aangepast naar 6% en dat lijkt een stuk beter te werken. Wat ook het koppelen van de repeater een stuk makkelijker zou moeten maken. Dus is de dienstverlening zo weer een stukje verbeterd…