Mobieltjes kunnen nog niet volledig op zonne-energie

Zonne-energie

Zonne-energieMobieltjes kunnen niet volledig werken op zonne-energie. Dat is de uitkomst van een test die Nokia in diverse delen van de wereld heeft uitgevoerd. Een prototype met zonnecellen op de accuklep genereerde niet genoeg energie voor dagelijks gebruik.

 

 

Als de zonnecellen juist zijn geplaatst, kunnen ze volgens Nokia genoeg energie genereren om de telefoon van energie te voorzien in standby-modus. Je kan dan maar beperkt bellen met de telefoon, zegt Nokia. Tijdens de test liep de fabrikant aan tegen verschillende problemen die verhinderen dat telefoons met zonne-energie kunnen worden opgeladen.

Een van de grootste problemen is de beperkte ruimte op de achterkant van de telefoon. Daarop kunnen niet genoeg zonnecellen worden geplaatst. Ook de hoek waarin de zon staat, blijkt invloed te hebben. In het Poolgebied bleek de gegenereerde energie ook in de zomer veel minder dan in Kenia, omdat de zon er minder hoog staat. Het feit dat telefoons vaak in broekzakken worden gedragen, helpt evenmin mee. "Er werden redelijke resultaten geboekt als de tester de telefoon buiten ging dragen, bijvoorbeeld in een houder om de nek. Dat is echter niet de meest stijlvolle of comfortabele manier, zodat een andere oplossing nodig is", aldus de fabrikant.

De testresultaten lijken erop te wijzen dat Nokia zich voorlopig niet stort op het maken van telefoons op zonne-energie. Andere fabrikanten maakten al eerder telefoons met zonnecellen, zoals de LG Pop en Samsung Blue Earth. Zonnecellen op de accuklep zijn echter nog geen gemeengoed geworden. Nu smartphones steeds goedkoper en mainstream worden, wordt de taak van eventuele zonnecellen verzwaard. Smartphones hebben veel meer energie nodig dan simpele telefoons die alleen gebruikt worden om te bellen en te sms'en.

Nokia blijft in ieder geval zoeken naar andere vormen van energie-voorziening voor telefoons. Zo werkt het ook aan een techniek om telefoons op te laden op de manier waarop rfid-tags van energie worden voorzien.