Nieuwe datamode bij de eerste poging de oceaan over

Spectrum

spectrumMet niet meer dan 400 Watt in een 12 meter top loaded vertical, op de frequentie 137.5 Khz, geschatte ERP niet meer dan 250 mW, slaagde Gary G4WGT er in met de nieuwe data mode ‘OPERA’ een signaal over te sturen naar Joe VO1NA, op een afstand van 3500 km. Joe decodeerde zes volledige calls van Gary in een periode van 2 uur, waarvan de eerste al op het onverwacht vroege tijdstip van 21:43z plaatsvond.

 

Dit in contrast met de gevestigde zeer trage QRSS cw mode met visuele spectrum decodering, waar met QRSS 60 het oversturen van de call "G4WGT" 54 minuten in beslag neemt om zichtbaar te worden op de plot. De 136kHz versie van Opera heeft slechts 8 minuten nodig, of 31 minuten in enhanced s/n performance mode, en de 500 kHz codering neemt slechts 2 of 15 minuten in beslag.

De OPERA mode werd gerealiseerd door Graham G0NBD als een manier om datatransmissie te doen met stations die alleen CW kunnen zenden. Tot nu toe moeten alle data modes op een of andere manier de draaggolf moduleren; hetzij de frequentie, de fase of de amplitude. Opera gebruikt alleen aan/uit van de zender.

Hij beschreef zijn idee aan J Ros, EA5HVK, de auteur van de bekende ROS Data mode, en na wat email wisselingen pakte Jose Ros de zaak op met gebruik van de DSP technieken die hij al had verfijnd tijdens de ontwikkeling van de ROS data mode. Jose produceerde uiteindelijk een compleet Windows compatible Tx/Rx programma met internet spotting en chat faciliteit, met com-port keying en audio tx sturing. Vele malen uitgebreider dan het oorspronkelijke ‘idee’!

De eerste testen werden uitgevoerd op de 500kHz experimentele band, tussen G0NDB en G4WGT, en later voegden andere stations zich bij de testgroep en Gus SM6BHZ maakte 136 succesvolle uitzendingen met de OP65 mode, zoals deze toen genoemd werd.

Opera codeert de gegevens en sleutelt de zender met een reeks punten en strepen van variabele lengte, uitgesmeerd over een tijdsperiode. De resultaten zijn verbazingwekkend: de 2 minuten versie haalt een signaal/ruisverhouding die vergelijkbaar is met de bekende WSPR mode en de langere tijdsperioden halen nog heel wat dB’s meer.

Ontvangst gaat op de normale ‘data’ manier waarbij het geluid van de ontvanger naar een geluidskaart gevoerd wordt en waarbij software de decodering voor zijn rekening neemt. Daarbij mag 33% van de data verloren gaan en dan komt het bericht nog steeds over. De ontwikkeling gaat op dit moment nog steeds verder; de meest recente informatie is te vinden op http://groups.yahoo.com/group/O_P_E_R_A_/, OPERA is als mode op de PSK-Reporting map opgenomen.