Wat er mis ging met SAQ

SAQ

SAQNiet iedereen zal het meegekregen hebben, maar de jaarlijkse uitzending van de enige nog werkende machinezender SAQ in het Zweedse Grimeton op 24 december 2011 ging dit keer de mist in. Inmiddels is bekend wat er precies gebeurd is.

 

Logga8De reden van de problemen met SAQ op 24 december was vermoedelijk een beschadigde zekering in het stuurcircuit van de 500 V DC generator. De zekering was niet kapot, maar had een vrij hoge weerstand (150 ohm). Door het verlies van het stuurvermogen naar de DC generator, raakte men ook de controle kwijt over de smoorspoelen in de leidingen naar de hoofdmotor, en daarmee was ook de controle over de snelheid van de hoofdgenerator weg.

Het verwarrende was dat het probleem precies optrad op het moment dat de antenne met de generator werd verbonden. De zender was nog maar een paar seconden in de lucht met een naar beneden weglopende frequentie toen de antenne automatisch losgekoppeld werd door het beveiligingscircuit in de snelheidscontrole.

Op 10 januari heeft een extra testuitzending plaatsgevonden en alles functioneert weer als vanouds.