Nanocoating tegen water

Porto

portoEen grote smartphonemaker, vermoedelijk Samsung, wil nieuwe toestellen waterbestendig gaan maken door middel van een nanocoating. Daardoor kunnen toestellen functioneren onder water. Dat zegt de fabrikant van die coating, HzO.

 

 

Naast een deal met een smartphonemaker is HzO ook dicht bij een samenwerking met een maker van hoofdtelefoons, zegt de Britse site Pocket-lint op basis van een gesprek met een vertegenwoordiger van het bedrijf. De technologie moet 'volgend smartphoneseizoen' voor het eerst op smartphones te vinden zijn. Uiteindelijk wil HzO zaken doen met alle grote smartphonefabrikanten.

De technologie onderscheidt zich doordat het ontwerp van smartphones niet hoeft te worden aangepast om de toestellen waterproof te maken. Smartphones die tot nu toe waterproof waren, zoals de Motorola Defy en Sony Ericsson Xperia Active, moesten door middel van speciale waterdichte behuizingen en klepjes worden beschemd tegen vocht. Vocht staat bekend als de grootste veroorzaker van schade in smartphones en mobieltjes.

HzO legt nergens op de eigen site uit hoe de technologie precies werkt, maar zegt dat het effect wordt bereikt met een dunne laag chemicaliën die water afstoot. Die laag wordt aangebracht op de componenten, waardoor die geen kortsluiting kunnen maken. De laag kan daardoor niet door de gebruiker zelf worden opgebracht. HzO verkoopt zelf ook bestaande producten die van de laag zijn voorzien, zoals diverse modellen iPod, en onder meer de Samsung Galaxy S II en Motorola Razr

Wellicht biedt deze coating ook mogelijkheden voor amateurapparatuur, met name portofoons. Deze zouden een dip in het water dan wel hevige regenbuien mogelijk dan zonder problemen overleven.