Hackers worden radio-amateur

logboek

logboekRandomdata is een Hackerspace in Utrecht, en deze groep is begonnen met een doe-het-zelf cursus Radio-amateur. De groep zegt: "We hebben besloten om niet voor de 27 MHz band te gaan maar direct voor het 'echte' radio-amateurisme te kiezen. Zodra we onze examens hebben gehaald, gaan we bespreken wat voor hardware we nodig hebben! We moeten radio's, antennes, packet modems enz. bouwen. Dus werk aan de winkel!".

 

 

Waarom zijn de hackers ineens geïnteresseerd in het radio-amateurisme? Kennelijk om buiten het internet om data uit te kunnen wisselen. Letterlijk staat er op hun website : "with the goal of setting up packet radio links between hackerspaces both in the Netherlands and worldwide." Ofwel: het doel is om packet radio verbindingen op te zetten tussen hackerspaces in Nederland en de hele wereld.

Bij de kickoff is besproken voor welk examen men zal gaan (N of F), hoe te studeren, een examendatum te prikken en details van de studie te bespreken. Hoewel de motieven van deze groep voor het behalen van een amateurlicentie in mijn ogen niet de juiste zijn (van amateurs wordt immers verwacht dat zij experimenten doen en niet een data netwerk opzetten om buiten het vergrootglas van de overheid te blijven), zal het natuurlijk wel het aantal actieve amateurs doen toenemen, alsmede de activiteiten op het zieltogende packet netwerk. En daarvan kunnen meer amateurs profiteren.