Sneller dan Snelle Fouriertransformatie

Fourier

FourierOnderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een snellere variant van de Snelle Fouriertransformatie  (Fast Fourier Transform, FFT) ontwikkeld. Het nieuwe algoritme maakt signaalverwerking mogelijk die in sommige gevallen tot tien keer sneller verloopt.

 

 

Door het nieuwe algoritme kunnen bijvoorbeeld smartphones grote videobestanden verzenden zonder de batterijen uit te putten of  de maandelijkse datalimiet te overschrijden.

De Fouriertransformatie is een van de meest fundamentele concepten voor signaalverwerking. Het is een methode om een onregelmatig signaal weer te geven als een combinatie van sinusvormige signalen. Dit wordt onder andere gebruikt bij compressie van video- en audiobestanden. Met de zogenaamde Snelle Fouriertransformatie kunnen deze bewerkingen in real-time worden uitgevoerd. Hierbij wordt een digitaal signaal voorgesteld als de gewogen som van een aantal frequenties. Gewogen betekent dat sommige frequenties meer bijdragen aan het totaal dan andere. Sommige frequenties dragen zo weinig bij dat ze kunnen worden weggelaten zonder dat bijvoorbeeld de beeldkwaliteit van een videosignaal zichtbaar achteruitgaat. In het nieuwe algoritme van de MIT-onderzoekers wordt met een speciale manier van filteren ‘ingezoomd’ op de frequenties die het meest voorkomen waardoor het gehele verwerkingsproces wordt versneld.

Meer info:
http://web.mit.edu/newsoffice/2012/faster-fourier-transforms-0118.html