Het CoVersity project

Repeater

Leuk projectje in het noorden en oosten van ons land: het CoVersity project. Daarmee wordt op één repeaterfrequentie (hier 430.025) een dekkingsgebied bereikt dat zich uitstrekt van Ameland tot Hengelo en Delfzijl tot Kampen.

 

 

Het idee was een analoog repeatersysteem in de lucht te brengen met een heel groot dekkingsgebied. Daarbij loop je natuurlijk tegen allerlei interessante vraagstukken aan, zoals:

  • wat gebeurt er met het audio van het zendsignaal in de overgangsgebieden?
  • Gaat dit ook nog probleemloos bij een groter aantal dan 2 zenders?
  • Blijven de looptijd en de fase controleerbaar in een complexe setting?
  • Is het project uitbreidbaar tot een groter dekkingsgebied? 
  • Is een meervoudig systeem met lage antenne-hoogtes beter dan eentje met hoge antennes? 

Voor de opzet wordt op de diverse locaties gebruik gemaakt van een zendontvanger waarbij de referentiefrequentie en de tijd afgeleid worden van een GPS ontvanger. Verder is een internet aansluiting nodig die niet al te snel hoeft te zijn: 50kb/s is genoeg. Het systeem werkt dan als volgt:

Uit de repeater (een RS-9044) wordt het audio per seconde in 40 mootjes gehakt en voorzien van 'n "time-stamp" via internet naar een centrale server gestuurd.
De speciaal voor dit doel ontworpen print is bidirectioneel en voorzien van diversity, zodat het geheel ook stand-alone kan draaien.
De server kiest van alle "sites" het mooiste audiopakketje en stuurt die terug naar alle zenders, die het dan exact in fase en op hetzelfde moment en ook nog op precies dezelfde frequentie her-uitzenden.

CoVersitySchema

Momenteel zijn er antennes geïnstalleerd op de volgende locaties:

Harlingen
Ameland (Nes)
Bedum
Delfzijl
Groningen
Heerenveen
Assen
Emmen
Hoogeveen (Hollandscheveld)
Steenwijk
Dalfsen
Hengelo
Vlagtwedde
Kampen

stand

Wil je eens zien welke antennes er precies op welk moment actief zijn, dan is daar een handig tooltje voor. Op deze pagina kan je het downloaden en meer informatie vinden. Rijd je dus door noord Nederland, dan hoef je geen moment naar andere repeaters te draaien: 1 frequentie volstaat! Een uitermate fraai project, mogen we wel zeggen.