Zweden is 13cm kwijt

satdish

satdishEen trieste dag voor het radio-amateurisme: in Zweden is de 13cm band aan de amateurdienst onttrokken om plaats te maken voor commerciële diensten. Nu maar hopen dat dit geen voorbeeld wordt voor andere landen.

 

 

 

Vorig jaar maart had ik daar al correspondentie over met Olaf SM2DCU en het ergste scenario is nu uitgekomen. Uit deze publicatie van de Zweedse PTT (in het Zweeds, maar de passage staat op pagina 24) blijkt dat in 2012 de radio amateurs geen gebruik meer mogen maken van de 13cm band. De argumentatie van de Zweedse PTT is als volgt:

"Aangezien met de verkoop van mobiele communicatie in Zweden enkele tientallen miljarden per jaar is gemoeid, groeit de vraag naar mobiel breedband snel en de capaciteit van de toegewezen frequentieband is beperkt. Het aanvullende spectrum voor openbare mobiele netwerken biedt de consument veel meer voordelen dan het beperkt gebruik door radio-amateurs rechtvaardigt. Als deze band niet vrijgemaakt zou worden voor de toenemende vraag naar mobiele bandbreedte, zouden de prijzen van de diensten steeds hoger worden waarmee onze concurrentiepositie onder druk zou komen te staan."

Kortom: de waarde van de 13cm band in vergelijking met wat die paar amateurs op jaarbasis opbrengen is niet in verhouding dus verpatsen we de boel aan de hoogste bieder. En wat nou als die fabrikant van mobiele breedbandproducten besluit om eens te kijken of hij zijn spullen in de rest van Europa kan slijten? Dan is de kans groot dat hij tegen de regelgeving van de plaatselijke markten aanloopt, maar met het besluit van de Zweedse PTT in de hand een lobby begint om ook in andere landen 13cm vrij te maken voor zijn producten. Vooralsnog is 13cm in Zweden voor de radio amateurs verloren.

 

Eén gedachte over “Zweden is 13cm kwijt”

Reacties zijn gesloten.