D-Star satelliet eind 2012 gelanceerd

cubesat
cubesatStudenten op de universiteit van Luik hopen dat hun D-Star satelliet tegen het einde van dit jaar zal worden gelanceerd. Het doel van dit nanosatelliet project is om praktijk ervaring te bieden aan studenten gedurende het ontwerp, de bouw, en de controle van het complete satelliet systeem die uiteindelijk zal dienen als basis voor een verscheidenheid aan ruimte-experimenten.
 
 

De eerste satelliet in de serie heet OUFTI-1: het is een CubeSat, dat is een kubus met een afmeting van 10x10x10 cm en een gewicht van ten hoogste een kilogram. OUFTI-1 staat voor: Orbital Utility For Telecommunication Innovation.
 
 

Dit betekent dat radio-communicatie wereldwijd beschikbaar zal worden gesteld aan radiozendamateurs. In de toekomst zal het ook worden gebruikt om de ruimte-experimenten te controleren. De telecomands en telemetrie wordt verzonden naar de satelliet met het AX.25 amateur radio protocol. Mocht het AX.25 systeem niet goed werken, dan zal een betrouwbare telegrafie baken ter beschikking staan. Zie voor meer informatie over o.a. de grondstations de onderstaande website, en bekijk het filmpje.